Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски (дясно) бяха удостоени с Гражданската награда на Европейския парламент

Големият български писател и преводач акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", бяха удостоени с Гражданската награда на Европейския парламент за 2013 г. на церемония в София. Наградата на Валери Петров взе неговата внучка Ана Хаджимишева, предаде БТА.

Президентът Росен Плевнелиев, който присъства на церемонията, заяви, че най-голямата сила на ЕС са неговите граждани. Като припомни, че 2013 г. е европейската година на гражданите, той отбеляза, че диалогът с гражданите, диалогът между гражданите, институциите и бизнеса беше издигнат в цяла Европа на ново ниво.

Европа ще чуе всеки свой гражданин, но Европа задължително трябва да чуе гласът на титан на духовносттакато акад. Валери Петров и Европа трябва да познава радетели на българщината като Милен Врабевски, каза президентът Плевнелиев.

По думите на министъра на културата Петър Стоянович наградените са ярко доказателство за алфата и омегата на европейската идея - един утвърден, световно известен човек, поети преводач като Валери Петров и представителя на едно друго поколение - младото като Милен Врабевски, които по свой начин показват къде е мястото на България и на българското на днешната сцена.

От 2008 г. насам Гражданската награда на ЕП се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.

През 2013 г. 43 лауреати от 21 страни-членки ще получат наградата и ще присъстват на съвместно събитие на 16 октомври в Брюксел, където председателят на ЕП Мартин Шулц ще им връчи почетни дипломи.

Кандидатурата на Валери Петров беше внесена от евродепутата Ивайло Калфин, а на Милен Врабевски - от евродепутатите Андрей Ковачев и Преслав Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase