Сирийски деца в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив
fallback

В интеграционните центрове в страната децата на бежанците ще учат шест месеца български език, след което ще бъдат интегрирани в училищата ни. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, която отчете първите 100 дни, откакто заема поста.

Тя заяви, че министерството е готово да предостави на интеграционните центрове учебници и учебни помагала за децата на бежанците, но засега няма такава заявка от тях.

Oще по темата
Разговаряхме с декана на катедрата по арабистика в Софийския университет СУ „Св. Климент Охридски“ за оказване на съдействие за създаването на групи по майчин език в българските училища, каза Клисарова, цитирана от БТА.

Заместник-министърът на образованието Мукаддес Налбант заяви, че по Закона за бежанците децата бежанци, които са влезли в българската образователна система, се обучават като български граждани. Този процес обаче започва, след като тези деца са получили статут на бежанци, обясни Налбант.

Тя съобщи, че МОН е изпратило до всички директори на училища чрез регионалните инспекторати по образованието книжка за "пътя на бежанците", с която училищните общности да работят за създаването на позитивен публичен образ на бежанците.

Заместник-министърът на образованието Иван Кръстев каза, че 138 са децата в интеграционните центрове, на които трябва да им бъде организирано обучение по български език.

За това са необходими четирима преподаватели по български език, които могат да бъдат и начални учители, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 10 години

Горките дечица. Имаха държава, в която образованието беше на високо ниво, сега дойдоха на най-смотаното образование на планетата и ще са заобиколени от злобни чалгарчета. Е това е трагедията. Хайде да видим сега гея колко ще отдели от заема си за горките дечица.

30

баба кика

преди 10 години

ахах ,тия ще ги оставят на зор на българска земя , отворете границите и да се махат ,кой ще плаща за тия циганя ,не ни стигат нашите ,ами и предошли ще храним и учим ,ех БЪЛГАРИНО до кога ще ги търпиш

29

бъдин

преди 10 години

Сега разбрахте ли, защо ДПС иска Ески джамия в Стара загора обратно чрез съда !Не било добре да е музей!Те, те там ще се дупят арабучакалите!

fallback