Снимка: архив, Булфото
fallback

"Много кметове спекулират с програмите за временна заетост. Дори да има предприемач, който може нещо да направи, те предпочитат тези програми, за да държат хората в шах и те да гласуват за тях".

Този коментар направи икономистът Мика Зайков в студиото на Нова тв в разговор на социално-икономическа тема, в който се включи и колегата й Владимир Каролев.

Oще по темата

По думите на Зайкова производителността на българите е ниска, но за сметка на това и доходите също са много по-ниски от европейските, а демографският проблем не е само в България.

"Тенденцията за обезлюдяване на селските райони е в цял свят, тя ще продължи и в България. Проблемът обаче е, че хората и в големия град не си намират работа", отбеляза Каролев.

"Бум на раждаемостта имаше в годините 2002 – 2008, когато имаше бум в икономиката и усещане, че той ще продължи. Раждаемостта не може да се стимулира с временна заетост и помощи", убеден е икономистът.

Каролев коментира още, че не вижда причина да се спира пенсионната реформа, коментирайки намеренията на кабинета за замразяването на ръста на пенсионната възраст.

Той обърна внимание на ранното пенсиониране в някои професии и ръста на инвалидните пенсии. Средната възраст за пенсиониране в армията и полицията е 48 години, посочи Каролев.

Според Мика Зайкова изходът е в реформите, които трябва да се правят в началото, а не в края на мандата, както предлага министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Рали1

преди 10 години

В провинцията почти навсякъде е така с временната заетост. Та кога да очакваме обещаните нови и постоянни работни места ? Не очаквайте бум на раждаемост,освен сред малцинствените групи,не само по икономически причини .Просто бабите,които остават в страната няма да родят.Младите са навън или вече правят подобни планове.

8

много запознат

преди 10 години

До Запознат- смени си името, защото се оказа незапознат. БТ само насочва хората към общините. Например за 63 работни места по ПВЗ ,БТ насочи 542 безработни. Кмета преценява кой да избере. И парадоксите са много-- назначени лица, със доходи в семейството 1-2000 лева, а безработни , които нямат пари за хляб не са предпочетени. Кметовете използват тези програми само и единствено за политика. Рабонят по 1-2 часа дневно, а получават по 380 лв., Така ли се работи в частния сектор ?

7

Анонимен

преди 10 години

До ЗапознатСпоред теб защо заети по тези програми са взели заплата сега за месец април? Няма да цитирам в коя община. Ти си умен и сам ще си отговориш!

fallback