Снимка: архив, Булфото

Увеличаването на минималната работна заплата ще извади на показ част от сивите доходи, които в момента са "под масата" на работодателите, коментира финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

Тя определи покачването на минималната заплата до 340 лева като стъпка в правилната посока.

Още по темата
"Голяма част от работещите българи или около 65% от заетите са осигурявани върху размера на минималната работна заплата. Практиката е, че се плаща официално и основно на минимална заплата, а ако имат нещо "на джоб и на сърце", работодателите ще дадат под масата", посочи тя пред "Фокус".

"Определено увеличението на минималната заплата ще се отрази на приходите на бюджета", подчерта Зайкова и настоя, че увеличението означава повече приходи в осигурителната система, повече приход и в данъчната система, тъй като няма необладаем минимум.

"Не трябва да се забравя, че един бюджет се пълни с данъци и ако разгледате съотношението на приходите, в който и да е бюджет, в колоната за преките данъци ще видите, че приходите от данъци върху доходите на физически лица винаги са по два пъти по-големи в реално отражение, отколкото приходите от корпоративен данък", пресметна финансовият експерт.

Мика Зайкова коментира и представителите на работодателските организации, които се обявиха против подобно увеличение на минималната работна заплата, като заяви, че на тях им се иска "с трици маймуни да ловят".

Според нея едни 340 лева въобще не могат да фалират един нормален бизнес.

Тя бе категорична, че следващият бюджет на България не трябва да прилича на досегашните бюджети – "имаме едни пари, разпределяме ги между министерствата и после не се интересуваме какво се случва с тях".

Синдикалният експерт разкритикува факта, че до момента кабинетът все още не е предложил проект на бюджет за догодина и параметри по него не са обсъждани със социалните партньори.

"Това не е трябва да е така, ако искаме да има истински дебат върху този бюджет и да не се стига дотам този вариант на бюджет да се "стича" в парламента и да бъде приет от комисиите "на бърза ръка", коментира Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase