Снимка: архив Булфото
fallback

Комисията за оценка на конкурса спря процедурата по обществената поръчка за изготвяне на нов план за управение на природен парк "Пирин", алармират от коалиция „Природата за хората и регионите“. Това създава опасност МОСВ да загуби европейски средства по този проект и да не се стигне до изготвянето му.

От организацията напомнят, че екоактивистите загубиха  всички  съдебни дела, водени по повод  обществената поръчка за  план за управление на национален парк „Пирин“. Комисията за оценка на конкурса трябваше  да разгледа наново офертите на всички кандидати и да отстрани  консорциума на „Зелени Балкани“ и фондация „Биоразнообразие“  поради установени от КЗК и ВАС  незаконни факти за техни  ключови експерти. Вместо това комисията  реши да прекрати процедурата по обществената поръчката за нов план за управление на национален парк „Пирин“. Това според „Природата за хората и регионите“  означава  да продължи да действа план за управление, който е напълно неадекватен към  днешната ситуация в планината.

Според “Природата за хората и регионите“ резултатите от това за Пирин са няколко. Те алармират, че екипът за управление на проекта е направил груби пропуски, които ще доведат до закъснение на  графика и загуба на европейски средства  по  проект „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин“ и резерват „Тисата“. Скоро няма да има нов план за управление на Пирин, при положение че към стария са отправени толкова много съществени  критики и е налице силна обществена съпротива. С други думи старото статукво се запазва: в Пирин еднолично и без зачитане на цялостния обществен интерес пак ще командват  зелените, което в действителност  е тяхната цел. Очевидно  е, че ще бранят по всякакъв начин окупираната си територията в  Пирин, откъдето  могат да източат още доста милиони за проекти", заявяват още от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Нели

преди 10 години

Само това остава - заради зелените лешояди да загубим европари. Тези хора съсипаха планините ни, сега застрашават и икономиката ни, и отношенията ни с Брюксел. "Зелени Балкани" трябва да бъдат проверени от прокуратурата и да се види кой ги финансира и кой има интерес да спъва секторите, които дърпат развитието на държавата напред

fallback