Михаил Миков Снимка: БТА
fallback

Социолози излязоха с декларация, в която се обявяват против закриването на НЦИОМ. Както Dnes.bg вече писа, председателят на парламента Михаил Миков обяви, че смята да закрие НЦИОМ, защото не изпълнява основните си функции. Той обяви намерението си да създаде звено, което да изследва ефекта от приемането от парламента законодателство.

Професионалната общност на социолозите в България пише в своя декларация, че се обявява  категорично против НЦИОМ да бъде закрит, „защото той е инструмент на демократичното представителство на гражданите в Народното събрание по време на целия му мандат“.

"Представителите на социологическата колегия и общност в България изразяваме своето недоумение от намерението да бъде закрит НЦИОМ – като единствен държавен институт за регулярни, професионални, публични изследвания на общественото мнение в България и за политически рейтинги. Това намерение за закриване бе изразено от председателя на 42-то НС г-н Михаил Миков. Няма информация този въпрос, дилемата НЦИОМ да бъде закрит или не, да е обсъждан в Народното събрание – на Комисия, в пленарна зала, на целева експертна среща. Не можем да приемем, че въпрос от такава институционална и публична важност може да бъде еднолично решение", се казва в декларацията.

Според социолозите функциите на НЦИОМ не могат да бъдат поети от частни агенции. Припомняме, че един от мотивите на Миков беше, че има достатъчно частни социологически агенции в страната и няма нужда и от държавна.

"НЦИОМ е публична изследователска институция. Данните и анализите от изследванията са публични и подлежат на обществен контрол. Това не може да се изисква от частните агенции. НЦИОМ обслужва всички заинтересовани лица – управляващи и опозиция, активни граждани и професионалисти, държавни и частни медии, чуждестранни наблюдатели.

Освен това в НЦИОМ има изключително ценен методически архив, както и база данни от стотиците проведени изследвания. Това не бива да са погуби. Не бива да се затвори и достъпът до тази база данни.

От не по-малка важност е въпросът и за източника на финансиране на регулярните рейтингови изследвания. Тук нещата са ясни, има държавен механизъм за контрол. Относно частните агенции това не е така", се казва в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

гарабедчо

преди 10 години

Няма да се усети вопиюща нужда от която и да била социологическа агенция ако я закрият . А от НЦИОМ просто ще се икономисат пари . Стотина и повече хрантутници на бюджета по малко . Давай Миков , чисти има много хрантутници за чистене.Поне 90% от държавните агенции са за закриване. Да ходят на площада да им плащат .

19

ro6ko

преди 10 години

"един от мотивите на Миков беше, че има достатъчно частни социологически агенции в страната и няма нужда и от държавна": после иде ред на държавните поликлиники и болници, а защо не и на МВР. Имаме си частни охранителни фирми и МВР не е редно да ги конкурира получавайки държавна помощ.

18

Stealth

преди 10 години

На следваща стъпка може да закриете и БНТ и БНР, тъкмо няма да се пилеят народни пари. Има достатъчно частни медии, които да отразяват "обективно" действията на правителството. Може и Бисер Миланов - Петното да го направите говорител на кабинета Орешарски.

fallback