Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Снимка: БТА, архив

Министърът на здравеопазването д-р Таня Анреева успокои, че няма да има съкращаване на лекари, след като от КНСБ сигнализираха, че тя е поискала съкращаване на щата с около 10% в различни държавни структури, свързани с министерството.

„До второстепенните разпоредители на Министерство на здравеопазването е изпратено писмо с искане за предложение за съкращение, което обаче засяга само администрацията на тези разпоредители. Искам да успокоя моите колеги лекари и всички, които се занимават с лечебна дейност, че съкращенията няма да ги засегнат“, заяви здравният министър по БНР.

Още по темата
Тя уточни, че се изпълнява политическото решение да се съкрати броят на администрацията.

„През последните четири години в държавната администрация са назначени повече от 10 000 души, което я прави тромава и трудно работеща в оперативен план“, подчерта министърът.

Д-р Андреева обясни, че вместо министерството еднолично да вземе решение, е било изпратено писмо, с което се искат становища и предложения от ръководителите на второстепенните разпоредители.

Министърът на здравеопазването уточни, че е било изпратено и пояснение до разпоредителите, че става въпрос за администрация.

„Вече имам отговори на някои от тях, че няма да предложат съкращения, тъй като смятат, че съставът е оптимизиран, с което ще се съобразим“, каза д-р Андреева.

Тя подчерта, че министерството няма намерение да прави централизирано съкращения.

„Ние искаме предложения, а не спускаме императивно да бъдат съкратени 10%“, отбеляза министърът.

Д-р Андреева уточни, че след като се съберат всички предложения, ще се направят изчисления каква сума ще бъде спестена.

По-рано днес от КНСБ поискаха от нея да оттегли писмото си за десетпроцентно съкращение в структурите, финансирани от Министерство на здравеопазването.

От синдиката информираха, че писмото на здравния министър е изпратено преди ден с искането до 22 август държавните структури да предложат конкретни параметри за оптимизиране на щатната численост с 10 на сто.

Съкращение на персонала се изисква от всички регионални здравни инспекции, психиатричните болници, центровете по спешна помощ, домовете за медико-социални грижи за деца, националните центрове по обществено здраве, наркомании, паразитни болести. Оптимизация на работещите се иска и във фондовете за лечение на деца и асистирана репродукция, както и в агенциите по лекарства, трансплантации и медицински одит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase