Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес се очаква да бъдат избрани тримата митрополити, които ще се борят да наследят патриарх Неофит. Изискванията към кандидатие - да са над 50-годишна възраст и да имат поне пет години управление на епархия като архереи.

Репортерът на Bulgaria ON AIR предаде, че заседанието на Светия Синод на Българската православна църква вече е започнало.

"Трябва да имат 50-годишна възраст, 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот. Избирането става с тайно гласоподаване. Тези трима митрополити, които имат мнозинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на патриаршески-избирателен събор през следващата седмица", заяви говорителят на Светия Синод на БПЦ - Старозагорският митрополит Киприан.

Достоизбираемите архиереи, които могат да наслeдят патриарх Неофит, са: Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненския и Великопреславски Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.

Все още не е ясно дали Пловдивският митрополит ще участва в битката за нов патриарх, след като през март съобщи, че не желае да бъде издиган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase