Михаил Миков Снимка: БТА
fallback

Председателят на парламента Михаил Миков е уволнил шефа на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова, съобщава Нова телевизия, като се позовава на свои източници в парламента.

Още девет служители на държавната социологическа агенция се очаква да бъдат освободени до началото на есенната сесия на законодателния орган. Четирима от тях обаче ще бъдат преназначени в новосъздадената Агенция за оценка на законите.

Както Dnes.bg вече писа, в началото на август стана ясно, че Миков смята да закрие НЦИОМ. Той обясни, че вече има много частни социологически агенции.

Oще по темата
Председателят на парламента обоснова решението си с факта, че центърът не изследва обществените нагласи, а се занимава с това да мери рейтингите на партиите.

Миков обеща да бъде формиран звено за мониторинг върху ефекта на приемането законодателство, който да изпълнява по-задълбочени аналитични функции от НЦИОМ.

Малко след като стана ясно, че шефът на НС смята за закрие държавната социология, се разбра, че центърът ще бъде даден на прокурор.

Поводът НЦИОМ да станат клиенти на прокуратурата е одитен доклад за работата на центъра от 1 януари 2012 до 30 юни 2013 г. В него са засечени странни възнаграждения на служителите. За проверявания период са изплатени на външни лица суми без подписан договор. Става дума за анкетьори, а сумата е 211 879 лв.

Проверката показала също, че в различните проучвания за анкетьори са наемани роднини на служители на НЦИОМ. А т.нар. собствени приходи не са превеждани към републиканския бюджет, а са разпределяни като вид парични бонуси чрез граждански договори.

"НЦИОМ е заплащал на своите щатни служители за едни и същи дейности както възнаграждения по трудови правоотношения, така и по граждански такива", пише в заключението на документа за проверката на центъра. Така служителите получавали по 2 заплати на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

megi 55

преди 10 години

Уволнявай Миков,уволнявай ! Сега ти се е паднало, но да знаеш,че каквото посееш,това ще ожънеш!!!Идва и твоя ред,не се съмнявай в това!!!

97

да

преди 10 години

Миков, оставка!

96

Анонимен

преди 10 години

До Анонименнай-голямото статукво в България е НЕсоциалистическата партия в съюз с ДПС -колко години са на власт? т.е. те никога не са били извън властта.

fallback