Снимка: Булфото

Спасени са 3 автоцистерни с газ по 20 тона, спасен е резервоарният парк за бензин и резервоарният парк на базата, предотвратена е по-голямата авария, която можеше да възникне. Това заяви главен инспектор Тошко Бързилов - началник на Националния център "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНР.

Както Dnes.bg вече писа, вчера влакова композиция с цистерни пропан-бутан се запали, след което се взриви край варненското село Езерово, община Белослав. Инцидентът стана около 16 часа по време на преливане на горивото от жп цистерна в автоцистерна, а взривът гръмна към 18.30 часа. 12 души са пострадали, единият от които е с опасност за живота.

Още по темата

По думите на Бързилов пожарът е окончателно погасен, но едни екип все още дежури на мястото, за да не се стигне до нов инцидент.

Той обясни, че трябва да се предприемат необходимите действия по разследване на случая. По думите на Бързилов е възможно действително целият инцидент да е възникнал от искра при зареждане. Според него може обаче може да е имало и нещо повече.

Нека да си кажат заключенията компетентните органи. Това е въпрос на разследване, заяви той.

По негови думи действията на екипите на пожарната са били добри, въпреки че има пострадали. Той допълни, че рискът на професията е такъв, че на хората му им се налага да влизат на места, където има опасност, за да предотвратяват по-големи инциденти.

Според Бързилов подобни инциденти възникват понеже се създават предпоставки за тях Трябва да се спазват стриктно мерките за безопасност, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase