Филип Златанов. Снимка: Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

Това са мои лични записки, които нямат нищо общо с политически рекет, нито с изпълнение на някакви указания от когото и да било. Това заяви шефът на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов пред БНТ.

Прокуратурата повдигна обвинение на Златанов за длъжностно престъпление. При обиск в офисите на комисията е намерено тефтерче, в което са записани инициали на политици с цел да се „оправят“, „ударят“ или забавят преписки срещу тях.

По време на разговора Златанов непрекъснато повтаряше, че това са негови лични записки и не помни на кого са инициалите И.Ф. Той обаче беше категоричен, че не му е оказван натиск.

По думите му комисията е колективен орган – от петима души, и той сам  „не можел да удари някой или да оправя някой“.

„Когато гледаме някаква преписка, всеки прави заключения, това съм написал във въпросния документ. „Ударен“ означава, че за конкретния човек са събрани доказателства и този човек би трябвало да има конфликт на интереси“, опита се да обясни Златанов скандалните записки в тефтерчето.

На въпрос коя е И. Ф., шефът на комисията отговори: По такива абревиатури не мога да кажа. Това са стари тефтерчета. Не мога да ви дам обяснение. Не си спомням, забравил съм“.

Още по темата

На въпрос защо винаги е трябвало да се уведомява И.Ф. за първите мъже на държавата, паметта на Златанов отново му изневери: „Това съм го написал не знам по какъв повод. Това са мои лични записки, които аз не отричам, но не би трябвало да са повод за такъв разговор“.

Той потвърди, че познава Искра Фидосова, но беше категоричен, че не е съгласувал с нея, нито с когото и да било конкретни преписки.

"Не, не съм съгласувал. С г-жа Фидосова не съгласувам преписки, с нея сме говорили в качеството й на председател на правната комисия в 41-вото НС", отсече Златанов.

На въпрос относно записаното в бележника: "Да се изкарат хората на улиците 19.02.", Златанов каза: "Не мога да ви кажа, това са мои неща, които съм забравил какво означават вече. Това са мои лични записки и не мога да ви кажа какво означават".

Тези абревиатури съм ги забравил, повтори няколко пъти той.

„Не мога да разбера защо на база на тези записки се правят заключения за търговия с влияние. Трябва да оставим прокуратурата да си свърши работа“, заключи шефът на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase