Митрополит Амвросий. Снимка: Булфото

Доростолският митрополит Амвросий е новият наместник на Варненската и Великопреславска епархия.

На днешното си извънредно заседание Светият Синод трябваше да избере нов наместник на мястото на Врачанския митрополит Калиник.

Срещу неговия избор  изразиха несъгласие варненски свещеници след погребението на 11 юли на Дядо Кирил. Тогава те поискаха Синодът да определи нов наместник между Доростолския митрополит Амвросий и Ловчанския митрополит Гавриил.

Още по темата

Началото на заседанието на Синода закъсня с около половин час заради блокирането на центъра на София от протестиращите, предаде БТА.

Патриарх Неофит и Светият синод излязоха с обръщение към българския народ по повод протестите. БПЦ подкрепя онова, което е справедливо, което е мирно и което е за доброто и за благоденствието на благочестивия, православен български народ, но в никакъв случай агресия, насилие. Това ние не можем да благословим, заяви пред журналисти Пловдивският митрополит Николай, помолен да коментира днешния протест.

Пловдивският митрополит добави, че онова, което е справедливо и е за доброто, за просперитета и благоденствието, за мира, щастието и душевното спасение на нашия народ, нашата Света църква всякога благославя.

"Чрез блокирането на пътища се настройват хората и това не е начин да се реши един политически проблем", каза Ловчанският митрополит Гавриил.

"Имаше насядали хора по кръстовищата и не знаехме от къде да минем с автомобила", обясни владиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase