Врачанският митрополит Калиник бе избран за наместник на Варненска и Великопреславска Света митрополия вчера. Снимка: БТА

Часове след погребението на варненския и великопреславски митрополит Кирил, свещеници се обявиха против избора на Синода временно място му да заеме врачанския митрополит дядо Калиник.

Официалният говорител на митрополията отец Дончо Александров прочете официално писмо и молба до патриарха Негово Светейшество Неофит и Светия синод, в които се посочва, че надявайки се на тяхната мъдрост, духовниците във Варненската епархия искат за свой временен наместник или Силистренския митрополит Амвросий или Ловчанския митрополит Гавриил.

Още по темата

Духовниците от Варна твърдят, че при проведен доброжелателен разговор с митрополит Калиник той е решил да се оттегли от това послушание, което Светият синод му е възложил.

Отец Дончо апелира към други кандидатури и изрази убеждение, че Светият синод ще чуе гласа на свещениците и епархията. В заключение той посочи, че това е желание на голяма част и на членовете на епархията.
Преди да приключи съвещанието на епархийските служители митрополит Калиник излезе и заяви, че не е възлагал спешна ревизия, а само инвентаризация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase