Недялко Недялков(вляво) и Владимир Писанчев. Снимка: БТА

Парламентът да избере в четвъртък председател на Държавна агенция "Национална сигурност", предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Днес парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства изслуша двамата кандидати за председател на ДАНС изслуша двамата кандидати за поста. Това са дългогодишните служители на Агенцията Недялко Недялков и Владимир Писанчев.

Комисията одобрява представянето на двамата кандидати за председателския пост на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, каза председателят й Димитър Дъбов след провелото се днес изслушване.

Очакваме премиерът в рамките на тази седмица да се спре на един от тях и да го предложи за утвърждаване за председател на ДАНС,каза още Дъбов и добави, че комисията не е правила класиране на двамата кандидати.

По време на заседанието депутатите са се интересували от поуките и изводите от атентата в Сарафово. Дъбов обясни още, че е имало редица въпроси, свързани с радикалния ислям, с действията на чуждите разузнавания на територията на България и противодействието от страна на ДАНС, с дейността на ГДБОП и кадрите, които работят там. Получихме професионални отговори на нашите въпроси, добави Дъбов.

И двамата са от системата, имат опит, професионалисти са, констатира той.

Смятаме да не допуснем в Агенцията да се занимават с каквито и да е политически поръчки, каза Димитър Дъбов. ДАНС трябва да се занимава със своята контраразузнавателна функция, както и да се  опитат да разбият организираната престъпност, допълни той.

Двамата кандидати за поста – Писанчев и Недялков, бяха доста близки в представените днес свои приоритети за управление на ДАНС.

Ние работим на едно и също място дълго време. Не може да очаквате големи разлики в това, което казваме, Писанчев, след изслушването. Ние сме от самата служба, знаем какво прави тя, какво целим и накъде отиваме. Не може да очаквате драстични разлики между нас. Не би било нормално да има разлики”, каза Писанчев.

Имаше разлика и различия в нюансите, но нямаше принципна разлика в позициите на кандидатите, коментира и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който беше на изслушването.

И двамата имат необходимите качества, знания, умения и опит да се справят, добави той. По думите му и двамата са професионалисти, които са прекарали голяма част от трудовия си стаж в агенцията, ползват се с доверието на международните ни партньори. Мисля, че от тази гледна точка това е много добър подход - да се търси професионалист от системата, каза Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase