Линейка пристига в рудника. Снимка: БТА
fallback

Над 160 предписания са дадени от Инспекцията по труда на рудник „Ораново” в Симитли, заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” Румяна Михайлова, цитирана от„Фокус”.

По-рано днес при инцидент четирима миньори бяха затрупани в мина на рудника. Двама загинаха, спасителите работят по изваждането на другите двама. Стана ясно, че причина за случая не е взрив, а срутване на земна маса.
На място отидоха министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и Михайлова.

Oще по темата

Във всички рудници се извършват рутинни проверки най-вече за сигурността, каза Михайлова. „Добивът на въглища става при едни тежки минно-геоложко условия и когато към това се добавят физиологичният разтвор при въгледобив и непрецизното изпълнение на изискванията се случват такива инциденти”, посочи Румяна Михайлова.

Михайлова уточни, че Рудник "Ораново" е проверяван четири пъти в годината, каза тя. Нека първо приключи разследването и след това да се търсят причините за инцидента, призова тя.

Трябва да се изчака разследването, защото не може да се каже какво е предизвикало този скален пробив – дали е проектирането или неспазването на изискванията за безопасност. Няма как да се каже конкретна причина на този етап. Рудник „Ораново” трябва да собствена минна спасителна служба, допълни Румяна Михайлова.

Едноличен собственик на мината е концерн-мина "Пирин Ораново"  ЕООД, уточни министър  Драгомир Стойнев.

Има надежда да бъдат намерени живи двамата миньори и докато те не бъдат открити, работите няма да спрат, заяви министърът. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов каза, че потвърдената до момента информация е, че загиналите миньори са двама. Идентифицирани са техните тела. Другите двама са заградени.

Към този час работят три екипа от минни спасители, в тяхна подкрепа работят миньорите, които са били на смяна днес, съобщи Адемов. Те се заменят взаимно, защото условията, при които се работи, са изключително тежки. На този етап няма опасност за живота на тези, които помагат за спасяването на двамата свои колеги. Що се отнася до това дали има шансове за техния живот, макар и минимални към този час, тези шансове са налице, докато не се открият, каза министър Адемов.

На семействата и близките на загиналите миньори ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 325 лева, погребението ще бъде организирано за сметка на фонд „Социална закрила”, каза Адемов пред „Фокус”. Разпоредили сме на Дирекция „Социално подпомагане” към общината, от която са загиналите миньори, семействата да бъдат подпомогнати, обясни той.

Прави се всичко възможно да се осигури достъп на въздух до тях - нещо, което от гледна точка на технологията не е толкова лесно.

По повод на репликите от близки на миньорите, че се дават пари  за скъпи коли, а не се прави необходимото за безопасността, министър Драгомир Стойнев каза, че е напълно съгласен и не счита за нормално един такъв рудник да няма спасително служба.

"Когато е станал инцидентът, веднага е подаден сигналът към спасителната служба в Бобов дол, но сами разбирате, че при 50 км тук всяка минута е важна и тези хора трябва да бъдат тука, а не да идват от Бобов дол, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

анонимен

преди 1 година

Ами з акакво са им.Китайските коли станахапо-здрави от премиум недоразуменията шофирани от брадясали момченца с пухче по качулката.

29

соня

преди 10 години

Дано да намерят по скоро другите двама минъори и да се молим на бог да направи чудо,да са живи.Искренни съболезнования на близките на загиналите.Затвор за всички управници на тази мина.

28

Нели

преди 10 години

Защо не затворена тази мина, която очевидно се оказва гробница за минъорите, защо собственика още е на свобода?

fallback