Драгомир Стойнев и Хасан Адемов са мястото на трагедията. Снимка: БТА

До момента има двама загинали миньори при инцидента в рудник „Ораново”, а други двама са все още заградени, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред ”Фокус”.
Двамата загинали са на 40 и 45 години, обясни още министър Драгомир Стойнев.

В момента на място има три екипа, които работят, включила се е втората смяна от рудника, обясни Стойнев. Той допълни, че се работи в много тежки условия.

По-рано днес стана ясно, че четирима миньори са били затрупани, но не е имало взрив, а срутване на маса. Появи се противоречива информация дали загиналите са двама или трима.

Ние предложихме да предоставим техника, но миньорите и техническите ръководители обясниха, че всичко трябва да се прави на ръце и с кофи, обясни Стойнев.

Още по темата

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пък заяви, че не е ясно на този етап точно къде се намират затрупаните миньори и не се знае дали тръбата, която трябва да им осигури въздух, е достигнала до тях. Той допълни, че се работи на три смени, за да се извадят миньорите.

С министър Драгомир Стойнев и с Румяна Михайлова, директор на Главна инспекция по труда, сме на място. Загиналите са двама, а други двама са все още заградени. Става въпрос за срутване на големи количества земни маси, в това число и кални маси, обясни Адемов. Инцидентът се е случил към 09.45 минути.

Сезирани са първо спасителните служби, които са започнали аварийно-спасителните работи, минните спасители от Бобов дол са били първите, които са получили сигнала. Към 11.09 часа е сезирана и Регионалната дирекция „Полиция” – Благоевград, разказа министърът. Министър Адемов обясни, че екипи на Районна прокуратура са на място и продължават огледите и разпитите на свидетелите. „По информация на Районната прокуратура, е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител”, каза още министър Адемов.

Междувременно министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователна телеграма до семействата на миньорите, загинали днес при инцидент в рудник „Ораново”, съобщиха от правителствения пресцентър.

„Приемете моите най-искрени съболезнования по повод трагичната загуба на вашите най-близки хора. Споделям болката ви, макар да зная, че няма думи, които да я утешат. Остава споменът за достойно изпълнения човешки и професионален дълг. Уверявам ви, че не сте сами в мъката си. Можете да разчитате, че държавата ще направи всичко, за да ви подкрепи в трудните за вас дни. Трябва да намерите сили да продължите напред.
Поклон пред светлата им памет!”, пише в телеграмата на Орешарски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase