Снимка: Булфото
fallback

Още тази седмица представители на реформаторската платформа ще внесат конкретни предложения за промени в Изборния кодекс, които биха могли да бъдат приети за месец. Те няма да разчитат на парламентарнопредставените партии, а на механизма на гражданската инициатива.

Едно от предложенията е деполитизиране на ЦИК, в която да участват експерти, които обаче да не са предложени от партиите, както е в момента, обясни  Йонко Грозев – секретар на „Движение България на гражданите“. В пресконференцията взеха участие и представители на останалите партии в платформата  - ДСБ, „Синьо единство“, „Народна партия Свобода и достойнство“ и ПП „Зелените“.

Другото искане на десните партии е да се създаде избирателен списък на базата на предходни гласувания, за да се избегнат „мъртвите души“.

В дългосрочен план ще настояваме за активен избирателен регистър, но не и сега, защото създаването му ще отнеме около 8 месеца, уточни Грозев.

Времето е и причина засега да не предлагаме и машинното гласуване, на което обаче много държим, добави Петър Москов от ДСБ. 

Друга идея на десните партии сега е да се въведе преференциално гласуване  без праг.

Купеният вот беше голям проблем на последните избори и той беше изцяло в поза на партиите на статуквото, тези които сега са в парламента, коментира Корман Исмаилов, председател на Народна партия Свобода и достойнство.

Според него властта за настоящите управляващи е самоцел и това се доказва и от думите на Христо Бисеров от ДПС, който намекна, че може да има второ правителството, излъчено от този парламент.

„Върху Народното събрание има външен натиск – от протестиращите и от извънпарламентарните партии, но целите на конструиране на правителството са ясни – да се направи чистка в администрацията и държавните предприятия, да се направи удобен Изборен кодекс за управляващите сега партии и да се пренасочат финансовите кранчета към обръчите. Заради това правителството е било планирано като едногодишно, но ние ще се опитаме да възпрепятстваме целите му“, коментира той.

Според Димо Гяуров, бивш депутат от Синята коалиция,  депутатите сега искат да спечелят време и под претекст, че ще се правят промени в Изборния кодекс ще обясняват, че им е нужна още година.

Според представителите на платформата е ясно, че  партиите на статуквото, които са в парламента, вече са загубили огромна част от своите гласоподаватели и при нови избори ще има различни участници в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

АХА ,КОМУНИСТ

преди 10 години

АМИ ,НАЛИ Я ДЕПОЛИТИЗИРАХМЕ ВЕЧМЕ -НЯМА ГО ПРОСЛУВУТИЯ ПРОФЕСОР КОНСТАНТИНОВ,НЯМА Я ПЕЧАТНИЦАТА НА БЮЛЕТИНИ ЗА ГЕРБ ,НЯМА ГО / ДА СЕ НАДЯВАМЕ / И ФИЗКУЛТУРНИКА ОТ МВР СЪС ШЕСТТЕ АПАРТАМЕНТА !

17

Спонги

преди 10 години

Ех, комунистите когато узурпират властта не я пускат с десетилетия. Сега ще почнат пак с компромати и инсинуации. Те не разбраха, че Видов Ден дойде!

16

Цецо

преди 10 години

Айде променяйте го този изборен кодекс и наесен на избори.Ако се каже дата или поне месец за изборите до 1-2 месеца, протестите ще престанат.Не го ли разбраха тези от правителството най-после ?!?!?!?!

fallback