Протестите продължават вече четири седмици. Снимка: БТА

В България вече четири седмици продължават протестите срещу правителството и ширещата се корупция в страната. Премиерът Пламен Орешарски се опитва да успокои демонстрантите с поредица от мерки в помощ на най-бедните и с намаляване цената на тока, която беше причината за протестите през зимата, довели до падането на тогавашното правителство. Това се казва в репортаж на сръбската телевизия РТС, озаглавен "България, "сиктир кафе" за правителството".

Българският президент Росен Плевнелиев заявява, че единственият изход от политическата криза са нови избори, но управляващата лявоцентристка коалиция отхвърля това.

Само два месеца след извънредните парламентарни избори и сформирането на лявоцентристкото правителство по улиците на София отново се иска оставката на премиера. В социалните мрежи хората се призовават да се присъединят към акцията „Изпийте чаша кафе пред Народното събрание“.

Протестите започнаха заради назначаването на скандалния медиен магнат и депутат Делян Пеевски за директор на ДАНС, но протестите продължиха и след като парламентът оттегли назначението му.

Исканията са за оставка на правителството и смяна на политическия модел в България.

По улиците на София гражданите казват, че не смятат, че хората, които вече 28-и ден протестират, ще се уморят от протестите, но и се надяват депутатите и правителството да чуят техните искания.

За да се успокои обществото, управляващата коалиция на социалистите и либералите смени и шефа на парламентарната комисия за етика – лидера на ултранационалистическата партия „Атака“ Волен Сидеров.

Известен с антиевропейските си позиции и словесни нападки срещу етническите малцинства,  той предизвика осъдителна реакция и от страна на ОССЕ заради опита си да сплаши журналисти.

Той обаче остава председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Според анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов властта зависи от непредвидими националистически групи.

„Най-големият проблем е, че изборите донесоха политическа нестабилност. Социалистическата партия и Движението заправа и свободи станаха прекалено зависими от националистически групи с непредвидимо поведение“, каза Безлов.

Протестите в най-бедната страна членка внимателно следи и Европейският съюз. В Брюксел на премиера Пламен Орешарски беше заявено, че демонстрациите в България предизвикват силно безпокойство.


Европейската комисия призова българското правителство за консултации в борбата с корупцията и организираната престъпност, като до края на годината се очаква и доклад на Брюксел за върховенството на закона в България, посочва РТС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase