Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos
fallback

Двойките с репродуктивни проблеми са над 145 хиляди, показва проучване на Института за социални изследвания и маркетинг, извършено в периода 19-23 април 2013 година.

94,7 на сто от хората с репродуктивни проблеми не са търсили консултация със специалист, 18,6 на сто не знаят как да решат проблема, а 13,2 на сто не знаят къде.

Около 1% смятат, че могат сами да намерят изход от ситуацията. Според 4 на сто пък репродуктивният проблем се дължи на психологически дискомфорт и не е необходима медицинска помощ.

През последните три години са извършени 3800 опита за зачеване, финансирани от Фонда за асистирана репродукция.

Препоръките на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология са 1500 опита на 1 милион души население годишно, което за България би трябвало да означава над 11 хиляди, обясни Стефка Сарафова от сдружението "Зачатие".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Т

преди 10 години

В опровержение на статията ще кажа,че съм ходила при всеки знаен и незнаен лекар.Нито един не откри проблема веднага, а след втори преглед успяха само 4-*** да кажат, че май има такова нещо.И само лекаря оперирал ме, каза директно, че съм права и ми показа 7 случая по книжка, но се оказах 8-ми и неизвестен случай за Европа в близките 100 години.На тези хора с репродуктивни проблеми пожелавам да попаднат на свестен специалист и да не спират да се надяват.

39

T

преди 10 години

Аз имах проблем, обяснявах го 3 години и отгоре, а тъй наречените светила ми казваха, че съм луда.Намерих лекар,който ме оперира и се оказа,че съм права,та имах си две матки и това ми пречеше да забременея.След 2 мес. забременях и родих.Да е жив и здрав д-р Попов, че повярва на мен и на това,което усещах;че се съгласи да ме оперира 3 пъти и не се отказа.В крайна сметка всичко се получи по нормален път,но изгубих 3 години и свят пари. Няма проследяване и изслушване на пациента,работи се рутинно.

38

Позитивна новина

преди 10 години

Моника роди син на Сергей Станишев

fallback