Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Снимка: Булфото, архив
fallback

Следващото правителство ще трябва да се пребори с олигархията. Около това становище се обединиха депутатите от БСП Румен Йончев и от ГЕРБ Томислав Дончев по bTV тази сутрин.

Коментарът им беше по повод на призива на посланиците на Франция и Германия у нас, които настояха политическите лидери да скъсат връзките си с олигархията.

Според Томислав Дончев това е голям червен картон за управляващите, но Румен Йончев го контрира, че  олигархичният модел не датира от месец и половина, откакто се смени властта, а от много повече. Той упрекна ГЕРБ, че са оставили този модел в наследство.

Според Йончев свалянето на олигарсите е приоритет за правителството на Пламен Орешарски заедно с нуждата от ликвидиране на модела.

„Посланиците са уловили настроенията на улицата, те дават правилен анализ и правилни препоръки. Например,  въпроса с управителя на здравната каса, след като всички искаха оставката на д-р Пламен Цеков. Тази тема приключи вече”, заяви червеният депутат. Томислав Дончев посочи и влошения имидж и външнополитическите щети, нанесени от нестабилността в страната.

„Ние влязохме в парламента и се опитахме да сме опозиционна сила, но това нямаше ефект, нито едно предложение не беше прието, да не коментирам поведението на някои партии”, оправда Дончев липсата на партията в пленарна зала и призива на посланиците да се върнат и да бъдат опозиция. По думите му ГЕРБ е в „режим на отечествен фронт в пленарната зала.”

Oще по темата
Йончев пък определи липсата на партията на Борисов като „екстремизъм.”

„Дебатът трябва да е в парламента, а той сега е блокиран, защото опозицията липсва, онези които трябва да го провокират, си седят вкъщи“, упрекна той.

„Чуваме гражданското общество и парламентът се опитва да улови исканията на хората и да ги преведе в законодателството, но за нов избирателен закон са нужни месеци”, посочи Йончев, който сам заяви, че наблюдава вечерните протести.

За оставка обаче не може да се говори, категоричен беше той и добави, че „Орешарски заяви, че оставка ще има, когато парламентът не подкрепя правителството.”

„На дипломатичен език писмото на посланиците казва, че 22 години стигат”, смята Йончев. Според представителя на БСП тази задача ще бъде изпълнима, ако ГЕРБ се върне в пленарната зала. От своя страна, Дончев повтори позицията, че партията ще дебатира само измененията в Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 10 години

До Пресцентър-АТАКАБолен човек

75

Малееееее

преди 10 години

Направо се чудя ,как така олигархията е наследство от Герб , ако се разровим ,датата и на раждане е най вероятно някъде в края на 89 година на предходния век и нейните родители са БКП и Държавната сигурност .После всички партии само я отглеждаха ,вярно е и че в по голямата си част организираната престъпност в България е свидна рожбица на същите две организации Колкото до оставката на Ореха ,абе Ореха е КУКЛА НА КОНЦИ Дуета Местан &Станишев управлява .Т.е. те свирят Ореха танцува ....ШУТ!!!!

74

info

преди 10 години

Цял свят признава протестите на средната класа в световен мащаб. Обаче наще средновековни османски депутати и министри не признават тези в България. Защото в ушите и очите им има фунии от банкноти, в сърцата им сърп и чук а в умовете им няма нищо за бъдещето

fallback