Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Държавните висши училища ще могат да провеждат обучение срещу заплащане при определени условия и ред още една учебна година, решиха депутатите.

Платеното обучение за бакалаври беше разрешено временно чрез закона през 2010 г. като антикризисна мярка за университетите. Сега Народното събрание удължава с още година тази възможност с приети на първо и второ четене промени в Закона за висшето образование. 

Вносители на промените са Христо Монов и Петър Кънев от левицата. Още в началото на заседанието Монов декларира, че няма да участва в гласуването, защото е преподавател в Софийския университет. На практика дебати по законопроекта нямаше. В пленарната зала отново са ДПС, БСП и „Атака“, а ГЕРБ отсъстват. 

Мотивите в законопроекта сочат, че в държавния бюджет за 2013 г. не са предвидени достатъчно средства, които да осигурят нормалното функциониране на държавните висши училища. 

Удължаването на възможността за провеждане на платено висше образование по своята същност е мярка, насочена срещу недостатъчното финансиране на системата на висшето образование, обясни Христо Монов. 

След като няма възможност да се осигури необходимият финансов ресурс, платеното обучение е възможност за държавните висши училища да получат допълнителни финансови средства от осъществяваната от тях основна дейност – провеждане на обучение и придобиване на образование, се посочва в мотивите.

Обучението срещу заплащане ще се извършва при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище. 

Броят на обучаваните срещу заплащане студенти трябва да бъде извън определения от Министерския съвет държавен план прием за учебната 2013/2014 година и да бъде в рамките на определения капацитет на висшето училище, но не повече от 5 на сто от него. 

За прилагането на предложените промени не са необходими допълнителни финансови средства.

В началото на днешното заседание народните представители направиха промени в дневния с ред. Приетият законопроект за изменения на Закона за висшето образование стана първа точка, а мораториума върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи, използвани за жилищни нужди в урбанизираните територии, както и незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти на териториите на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежие беше отложен. Димчо Михалевски от левицата обясни, че вчера е имало бурни дискусии и по тази причина текстовете ще се прецизират.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase