Снимка: Булфото, архив
fallback

Броят на жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация се увеличава непрекъснато през последните години, съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора.

През миналата година са идентифицирани 574 жертви на трафик, принудени да проституират. Броят им през 2011 г. е 404, а през 2010 г. - 375, уточнява БТА.

Негативната тенденция е благоприятствана от финансовата криза, която разширява кръга на уязвимите групи, като все повече се въвличат млади момичета в тийнейджърска  възраст.

Наблюдава се и друга тенденция - ако преди 5-6 г. жертвите на сексуална експлоатация са били основно от по-бедните слоеве на населението, то сега се въвличат все повече млади, образовани и амбициозни момичета, като трафикантите използват точно тази тяхна амбиция.

Основният метод за принуда е емоционалната зависимост, която пораждат сутеньорите у своите жертви с обещания за хубав живот в чужбина, обясни Антоанета Василева от комисията.

Жертви на трафик често са и жени, които проституират доброволно. Те се манипулират от трафикантите, че не могат да се справят сами в чужбина и се принуждават да плащат на сутеньор, а това вече се приема за експлоатация, обясни Василева и призова практикуващите свободно да не се поддават на подобни твърдения.

Националната комисия за борба с трафика на хора започва кампания за превенция на сексуалната експлоатация под мотото PLAY 4 CHANGE /"Играй за промяната"/. Кампанията цели да  ангажира младите хора с различни творчески инициативи, като по този начин ги информира за проблема и рисковете от попадане в трафик за експлоатация. Инициативата започва на 28 юни с концерт на известни български изпълнители в Борисовата градина в София.

Програмата включва също хип-хоп танци, йо-йо състезание и демонстрации, импровизиран театър и художествен проект на студенти от департамент "Изящни изкуства" в Нов български университет. Кампанията ще продължи с различни инициативи на 19 и 20 юли в Бургас и във Варна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

none

преди 10 години

до "Рудолф Хес"Има хора, които учат! Просто ти НЕ познаваш такива.

22

Анонимен

преди 10 години

Абе те и за протестиращите казват че са млади и образовани ...

21

Рудолф Хес

преди 10 години

И какво може да се очаква от *** ***, която развява диплома спечелена по кафенетата? Млади и образовани, това е смешка.

fallback