Снимка: Bulgaria ON AIR

Данните от СРЗИ потвърждиха случай на маймунска вариола в столицата. В студиото на “България сутрин” проф. Радостина Александрова сподели, че вирусът е започнал отново да циркулира през 2022 година в Африка и засяга не само животни, но и човек. Висусологът допълни, че в световен мащаб има повече от 95 хиляди заразени в 117 държави.

Проф. Александрова уточни, че след изкореняването на едрата шарка е прекратено и поставянето на ваксина срещу човешката вариола, което е довело до падане на колективния имунитет. А тази ваксина в 85% защитава и от маймунска шарка. Инкубационният период на инфекцията е до три седмици.

"Симптомите са температура, треска, болки в гърлото, главоболие, увеличение на лимфните възли, обрив. Имаше и атипични случаи, при които тези ранички са били само няколко или една", даде насоки проф. Александрова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че в повечето случаи инфекцията минава леко - за около 2 до 4 седмици. Пациентът трябва да бъде изолиран у дома, да носи маска, дълги дрехи, които да покриват раните. А за излекуван и незаразен се счита, когато пъпките се покрият с нова кожа.

Вирусологът подчертава, е над 98% от случаите са регистрирани при мъже, които правят секс с мъже.

“3/4 инфектираните са имали контакт с повече от двама партньори. Заразата може да се предаде чрез кърпи, дрехи, спално бельо, които са прясно инфектирани", подчерта вирусологът.

Проф. Александрова даде разяснение и за зачестилите случаи на парвовирус или познат още като “петата болест”. Инфекцията е характерна повече при децата, а при възрастните засяга най-често ставите, черния дроб. Преболедувалите създават силен имунитет.

"В зряла възраст повече от половината от хората са защитени, а 20-30% го прекарват безсимптомно. При бременните жени би бил по-проблемен - ако в първия триместър рискът е около 10%, в третия е под 1%", заяви проф. Александрова.

Вирусологът даде насоки и за предпазване от заразяване с болести, пренасяни от комари, особено от тигровите - носене на дълги дрехи, използване на препарати срещу насекомите и избягване на места със застояла вода. И допълни, че до скоро тези комари не са били популярни по нашите географски ширини. Те разпостраняват западнонилска треска, денга.

“Привлича ги дори човешкото дишане", заяви гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase