Снимка: Impact Press Group - архив
fallback

Министерството на образованието няма да анулира трета задача от националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас.

Според ведомството задачата не е създала затруднения на учениците и процентът ученици, дали отговор "б" като верен, е достатъчно висок, за да не се анулира тя или да се присъдят точки на всички, става ясно от становище на МОН, публикувано на сайта на министерството.

На 21 май около 63 000 седмокласници се явиха на националното външно оценяване по БЕЛ. Те решаваха тест от 25 въпроса и писаха подробен преразказ върху разказа "Акулата" от Лев Толстой. Родители и учители на седмокласниците обаче алармираха, че третият въпрос от теста е зададен некоректно.

Oще по темата
Тогавашният образователен министър от служебното правителство Николай Милошев обеща, че решението на ведомството ще е такова, че да не бъдат ощетени учениците.

По думите му по време на изпита, както и непосредствено след него информация за тази неточност не е имало, което означава, че не е направила такова впечатление на самите ученици, "а на родителите, на бабите и на дядовците".

В МОН получили редица писма от родители, изразяващи различни становища. Едни настоявали за анулиране на задачата от изпитния тест, други искали присъждане на 2 точки на всички ученици, независимо от посочения отговор, трети подкрепяли тезата, че изместването в графиката „всъщност няма отношение към правилността на решението”.

Според образователното ведомство данните от изпитните работи показват, че учениците не са се затруднили или заблудили относно трета задача. 74,56 % от всички седмокласници са избрали отговор "б" като верен. Този процент е сред най-високите проценти верни отговори на конкретния тест, като средният процент верни отговори на затворените въпроси е значително по-нисък – 61,60.

С по-висок процент верни отговори в диапазона 80-89% са само четири задачи, които са традиционно лесни за учениците – свързани с умения за лексикална съчетаемост на думите, с разпознаване на значенията на фразеологични словосъчетания или с проверка на знания за връзката между изучавани автори, творби и жанрове, аргументират се от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

майка на седмокласни

преди 10 години

Ужасссс, имаме бал 34.06, а това е на ръба за немската, където иска да учи детето. Сега какво правим?Ако сбърканата задача беше премахната, нямаше да ходим от гнездо на гнездо. Кого да съдя и отговор не чакам!

9

майка на седмокласни

преди 10 години

Да, моето дете е измерило и не е открило правилен отговор! Друго дете от класа , което е мислещо, също не е отговорило. В МОН няма да си направят труда да поправят изначалната си грешка. Жалко за по-мислещите ученици и родителите им. Живеем в страна на калинки, шаблони, подмазвачи и неграмотници. Напред науката е слънце!

8

Деси

преди 10 години

Не са я решили точно знаещите деца, които са се замислили повече и са измерили, вместо да отговорят "на око". И точно те ще са потърпевшите. Срам!

fallback