Николай Милошев. Снимка: БТА

Ще се прегледат всички работи по български език и литература на седмокласниците от националното външно оценяване и ако има някакво съществено отклонение от отговора на въпрос 3 в теста, ще направим всичко възможно то да е в полза на учениците, заяви пред журналисти служебният министър на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев.

Както е известно, на 21 май около 63 000 седмокласници се явиха на националното външно оценяване по БЕЛ. Те решаваха тест от 25 въпроса и писаха подробен преразказ върху разказа "Акулата" от Лев Толстой. Родители и учители на седмокласниците обаче алармираха, че третият въпрос от теста е зададен некоректно, а към него има и графика за производството на велосипеди.

"Нещата трябва да се балансират така, че максимален брой седмокласници да не пострадат от това, че се е получила някаква техническа грешка, за която получих информация вечерта в 22.30 ч.", заяви министър Милошев.

Той посочи, че по време на изпита, както и непосредствено след него информация за тази неточност не е имало, което означава, че не е направила такова впечатление на самите ученици, "а на родителите, на бабите и на дядовците".

"Не можем да кажем, че 100 процента сме изрядни и аз го признах това още в първия момент с ясното съзнание, че някъде нещо дребно е допуснато, но типът на грешката е ясен", коментира образователният министър.

По думите му грешката е произлязла от това, че "сме се опитали да опростим нещата, тъй като графиката е била с две непрекъснати линии в различен цвят, но това не може да се види при черно-бяло копиране”.

Ще направим всичко възможно, за да няма пострадали деца, увери за пореден път министър Милошев.

Попитан дали за днешното външно оценяване по математика са прегледани за евентуални грешки чертежите от теста, министър Милошев отговори, че са прегледани и се пошегува, че може да окаже, че в тях пък има някаква литературна слабост.

В заключение министърът посочи, че организацията на матурите и на външното оценяване в седми клас е много трудна задача, защото те се провеждат в над 1800 училища в страната.

"Самата организация на една матура е отвратително тежък процес, убедих се, че това е тежка, трудна и отговорна работа, която изисква много усилия", заяви Николай Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase