Снимка: БТА

Няма никакъв шанс да изтекат темите за матурата при тази организация на изпита, заяви категорично служебният министър на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев.

Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението "Заточеници" на Пейо Яворов, но конкретната тема за 41-ва задача от изпитния тест ще бъде съобщена по-късно.

"В това, в което вчера изтече по медиите, Яворов го нямаше, а днес е изтекло в медии, че Яворов го има, но това негово произведение го няма", коментира министър Милошев.

Още по темата
Той отбеляза, че, за да се гарантира сигурността на изпитите медиите присъстват на тегленето и на комбинирането на теста за матурата.

Изпитът започна точно в 8.00 часа, като на него са се явили над 62 хиляди зрелостници.

Темата се е паднала при генериране на изпитния вариант в 4.30 часа тази сутрин. Чрез компютърна програма бяха разбъркани въпросите в отделните модули.

В коментар какви автори могат да се паднат за 41-ва задача от теста на матурата по БЕЛ заместник-министърът на образованиета Мариана Банчева отбеляза, че "авторите, които се изучават, са краен брой, произведенията, с които те се изучават, също са краен брой, но варира темата, която може да бъде дадена за интерпретативното съчинение или есето, свързано с даден автор и с дадено произведение".

Тя каза, че засекретените пликове за изпитите са отворени в присъствието на представители на Икономическа полиция. Тяхното присъствие и това на медиите е необходимо, за да има външен поглед върху това, което се случва
на матурите и на външното оценяване в седми клас, заяви заместник-министърът на образованието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase