Гранични полицаи спасиха бедстващи имигранти. Снимка: архив, Булфото

Четирийсет и трима гранични полицаи с високопроходими  автомобили и хеликоптер са спасили бедстващи нелегални  имигранти, съобщават от "Гранична полиция".

Вчера регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово е  осъществила спасителна операция след получен сигнал на 112 за  бедстващи хора до българско-турската граница. На единния номер за спешни повиквания са се обадили нелегални имигранти, които са поискали помощ от българските власти, заявявайки, че са в  непроходима местност и сред тях има болни и изтощени.

В силно пресечена гориста местност без пътеки, недостъпна и  за високопроходимите автомобили, нелегалните имигранти са  открити в безпомощно състояние. Групата се състояла от 11 души - осем мъже, една жена и две деца на една и две години. Всичките  били изтощени и обезводнени, впоследствие станало ясно, че три  дни не са яли и пили. В най-тежко състояние, с висока  температура, били двете деца.

Граничните полицаи пренесли хората на ръце до автомобилите. Чужденците са откарани до село Крайново, където им е оказана  първа помощ. Жената и двете й деца са транспортирани до  болницата в Ямбол. На децата е поставена диагноза "пневмония".

Мъжете са отведени в ГПУ-Болярово за установяване на  самоличността им. Някои от тях имали документи. Седем са  сирийски граждани от град Алепо, един е от Мароко. По тяхна  информация турски "каналджия" ги отвел до границата, посочил им направление и казал, че като вървят напред, ще излязат до  ГКПП-Капитан Андреево. Граничният пункт се намира на около 100 километра от мястото, където са открити бедстващите хора.

По-късно вчера гранични полицаи от ГПУ-Болярово са открили в  землището на с. Крайново друга група нелегални имигранти - трима мъже, една жена и четири деца. Те са без документи, заявили, че са от Афганистан и Ирак. Работата по двата случая продължава, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase