Орешарски ще е добър премиер, смята Владимир Каролев. Снимка: архив, Булфото
fallback

"Орешарски ще е добър премиер, ако го оставят да направи финалния подбор на министри", смята икономистът Владимир  Каролев. В интервю за "24 часа" той посочва, че един добър вариант за България е правителство, което изпълнява  икономическата програма на ДПС. Тя определено е най-добрата от  всички, с най-малко популизъм, с най-малко вредни мерки. БСП  също има някои разумни икономически предложения и ако се откаже от неразумните, може да стигне до съгласие с ДПС. Икономическата програма на "Атака" обаче е неописуема, тя не е близка до нито една от другите икономически програми. "Ако "Атака" не се откаже от икономическата си програма, не виждам как ще стане  правителство с тяхна подкрепа", посочва Каролев. По думите му  Пламен Орешарски е много добър кандидат за премиер, особено ако  БСП се  вслушва в неговите предложения за Министерски съвет.

"В парламента влизат стари познайници, които никой не  понася", отбелязва в интервю за "Сега" специалистът по  политически пиар Арман Бабикян. Според него излязоха да гласуват единствено тези, които искат да смъкнат ГЕРБ от власт и затова  гласуваха за БСП, независимо дали ги харесват. Другите пък  отидоха да гласуват за ГЕРБ само за да не се върнат комунистите, както те ги наричат. И така гласуваха за ГЕРБ, независимо дали  ги харесват. Всичко останало е добре познатата ни везна на ДПС и "Атака", които в цифрово изражение също губят избиратели. Управляващите поискаха извънредни избори и получиха временен  резултат. По думите му бъдещото програмно правителство има много полезна работа, която може да свърши, ако в него влязат грамотни хора. То едва ли ще има 100 дни толеранс и не бива да  се оплаква, защото няма да има кой да го чуе.

"Партийният пир за 200 милиона лева трябва да свърши", е  анализът в "24 часа". Авторът припомня, че държавата от години плаща по 12 лева на глас за всяка партия, която е влязла в  парламента. Както и на онези, които са събрали 1% от гласовете  на българите. Само за последния мандат на Народното събрание това беше сума от порядъка на 200 млн. лева. На тази история трябва да се сложи край. Поне докато падне наполовина броят на  хората, които ровят по кофите за боклук. Поне докато се намерят пари за лечение на болни деца. Поне докато броят на безработните спадне от 400 000 на 200 000 души. Когато дойде това време, пак можем да говорим за държавните партийни субсидии.

"Да правим все по-тежък кръста на Цацаров", коментира "Труд". В България единствената институция - най-корумпираната, най-бездейната и с най-ниско обществено доверие досега, изведнъж се оказа единствената, на която можем да разчитаме. Дали пък  главният прокурор не играе своя игра или заедно с президента и  коалиция от влиятелни желаещи, които искат да превземат ГЕРБ  отвътре? Или главният прокурор може да играе с БСП и коалиция, с цел да изхвърлят изобщо ГЕРБ от властта? В тази продънена  институционна среда, в тази похабена публична култура главният  прокурор дори да не играе никаква игра, трябва да го доказва  ежедневно. Кръстът на обещаващия нов главен прокурор ще става  все по-тежък. Ще трупа все повече очаквания, на които трябва да  отговаря неуморно чак до края на мандата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Нико

преди 11 години

Тоя дрогиран наркоман нещо е огладнял и пак се навърта да лепне някое меко кресло. Какъв икономист е това друсано плямпало....какво ми го пробутвате и вие.. Нищо чудно да се продаде на ДПС. ***,

32

Анонимен

преди 11 години

яяяя пътуване във времето или...... пак тройна коалиция..... някой да открие ПОНЕ три разлики

31

БАЧКАТОР

преди 11 години

Хех колко са заделили от държавната субсидия ДПС да нахранят Каролев да ги рекламира. *** не знаят че Каролев е противна муцуна за средностатистическия българин. Правят си антиреклама с това същество.

fallback