Броят на загиналите пешеходци у нас е под средния за ЕС. Снимка: Булфото
fallback

Броят на загиналите пешеходци при катастрофи в градските райони в България е под средния за Европейския съюз, сочат данни, разпространени днес от Европейската комисия.

Средно за нашата страна загиналите пешеходци в градски катастрофи са 20 процента от пострадалите, докато за ЕС средно количеството на жертвите достига 37 процента. С по-добри резултати от България е единствено Холандия - 18 процента.

Най-много жертви при посочените условия се няблюдават в Ирландия - 57 на сто. Данните са от 2011 година, се уточнява в съобщението, свързано с днешния Европейски ден на пътната безопасност.

У нас през първите три месеца на 2013 година са настъпили 484 тежки пътни инцидента, загинали са 23–ма и са ранени 485 пешеходци, сочи статистиката на МВР. 17 от загиналите са на възраст над 64 години.

През 2012 година  са настъпили 2028 пътни инцидента с участие на пешеходци, загинали са 135 и са ранени 567. На пешеходни пътеки са настъпили 406 инцидента, загинали са девет пешеходци и 422 са ранените.

Поради отнемане на предимство на пешеходци от водачи през изминалата година са настъпили 1012 катастрофи, при които са загинали 40 пешеходци и 1011 са ранените.

От днес до 12 май ще се проведе втората глобална седмица за пътна безопасност „Безопасност на пешеходците” по инициатива на Организацията на обединените нации. През този период и през целия месец юни служителите на Пътна полиция ще контролират най-рисковите участъци и кръстовища. Те ще следят за спазването на правилата за пресичане и движение както от страна на пешеходците, така и на водачите на моторни превозни средства.

Според еврокомисаря по транспорта Сийм Калас в световен план ЕС има изключителни показатели в областта на пътната безопасност. Дори един смъртен случай е твърде много, коментира той.

Според статистиката от около 30 000 смъртни случая по европейските пътища годишно (28 000 през 2012 г.) средно 21 на сто са сред пешеходците, 7 процента са сред велосипедистите и 18 процента са сред водачите на мотоциклети и мотопеди. Общо 70 на сто от загиналите пешеходци са намерили смъртта си в градски райони.

Статистиката сочи, че през последните 10 години броят на пешеходците, загинали при пътни произшествия, не е намалял в същата степен като общия брой на загиналите по пътищата. Почти половината от всички смъртни случаи при пътни произшествия в градските райони са с пешеходци или велосипедисти.

Комисията отчита, че сред заплахите за пешеходците и велосипедистите в градовете са липсата на отделни ленти за движение, високата скорост на движение на автомобилите и опасното поведение на участниците в движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

!

преди 11 години

Що за безумна новина?! Ами дайте да ги настигнем европейците!

42

Анонимен

преди 11 години

Щом са малко жертвите- ще трябва да наваксаме, стягайте се и да бием ЕС поне в едно нещо

41

до 46

преди 11 години

Заради ей такива селяни като тебе се налага да има бабуни.Като голям град е нормално да има светофари които пречат на *** като теб да летят из града.Като не ти харесва отивай на чист въздух на село да пасеш овцете.

fallback