Къщата на самозапалилия се. Снимка: Булфото

Девет хиляди лева ще плати Регионалната дирекция за социално подпомагане /РДСП/ в Силистра за пребиваването във ВМА-Варна на самозапалилия се в силистренското село Ситово Тодор Йовчев, съобщи директорът на РДСП Анелия Василева, цитирана от БТА.

Йовчев почина на 22 март, след като се самозапали и беше приет в болница с около 95% изгаряния. Мъжът беше безработен, с едно дете. Самозапалил се е, след като се е полял с бензин.

Парите са осигурени по силата на министерско постановление за целеви средства за болнична помощ за хора, които нямат доходи или лично имущество.

Справка от дирекцията показва, че Йовчев е бил безработен, но не е търсил съдействие от социалните работници.

Жената, с която съжителствал, имала едно дете, но то е живеело при нейни близки и получавало месечна помощ.

Еднократна помощ ще получи и жителката на силистренското село Гарван Калинка Атанасова, която заплаши да се самозапали заради наводнени имоти, които са в съседство със защитена местност.

При анкетиране социалните работници са установили, че Атанасова и синът й са в затруднено материално положение. Жената е обект на кризисна интервенция от специалисти и е под полицейско наблюдение.

Двата случая са първи по рода си в Силистренско и станаха една от причините изграденият към Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ Областен съвет по психично здраве да разработи програма за превенция на самоубийствата.

Предвидено е да се събират статистически данни, да се направи проучване, да се анализират основните причини за суицидни действия /самоубийства/ и да се създадат механизми за ограничаването им. Подготвят се и срещи с психолози, педагогически съветници от училищата, социални работници и полицейски служители. Ще бъде открита и гореща телефонна линия.

През 2011 година са регистрирани 41, а през 2012 - 45 случая на суицидни действия в Силистренско.
Трагично са завършили пет от случаите през миналата година и един - през 2011 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase