България днес е с двама президенти. Снимка: БТА
fallback

Дванайсетокласникът Никола Янев е новият президент на България. Ама само за един ден.

Петима младежи гостуват на Администрацията на президента, която се включи за втора поредна година в инициативата „Мениджър за един ден“.

Никола Янев е ученик в столичното 18-то СОУ "Уилям Гладстон".

Младите хора трябва да припознаят институциите си и да влязат в тях, заяви отстъпилият за ден поста си Росен Плевнелиев и допълни, че по този начин те ще могат да управляват страната си и да имат отношение към нея.

За един ден секретар на държавния глава по външната политика ще бъде Диан Дачев, ученик от 12-и клас в Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново.

Единайсетокласниците Теодора Йорданова от Първа английска езикова гимназия в столицата и Виктория Анталавичева от ЗПГ „Климент Тимирязев“-Сандански пък ще бъдат днес секретари на президента по здравеопазване, образование и наука и по развитието на регионите и инфраструктурата.

Прессекретар на президента е Ангел Маджаров, студент в трети курс по „Бизнес информатика“ в УНСС.

„Винаги съм се притеснявал, когато младите хора са дистанцирани, когато държавата е удобният друг и затова поздравявам тези млади хора за смелостта им и за тяхното отношение, защото държавата и гражданското общество сме ние“, подчерта Плевнелиев, който изказа благодарност на младежите за тяхното отношение и инициативност.

Днес те ще участват във всички решения на президентската институция в областите на външната политика, здравеопазването и образованието и регионалното развитие.

От  своя страна „президентът за един ден“ заяви, че сред приоритетите в работата му като държавен глава ще бъдар енергийната ефективност и „зелената енергия“.

„Да се грижим за света, в който живеем и да пазим планетата си“, призова дванайсетокласникът Никола Янев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 11 години

До офца - Мило ми сънародниче! От къде късмет всички хора да са като Никола Янев - умни, амбициозни, идействащи и вярващи!!! На 17 години със старт ъп (ако не знаеш какво е - проучи)! Можеш само да си горд, че има такива деца в държавата ни!

42

Името

преди 11 години

Милите 12то класници още искат да опазят милата им планета ... Колко мило ... Май повторих бая пъти думата "Мило", даже май я почетвъртих...

41

Анонимен

преди 11 години

Посмешището вън от президентсвото!

fallback