Снимка: архив, Булфото

Хасковският окръжен съд осъди журналиста Николай Бареков за клевета. Телевизионният водещ ще трябва да плати левче на хасковския кмет Георги Иванов за твърдения, изречени по негов адрес по време на живото предаване "Гореща точка", излъчено от Хасково през 2011 година. В ефир журналистът изрекъл "обидни за градоначалника квалификации".

"Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога... Той се има за божество... с цял поменик от престъпления... крадец на църковни имоти... имал незаконна вила в чашката на язовир "Клокотница" - това са част от цитираните в съда изявления на Николай Бареков.

Още по темата
Според обвинението журналистът е направил и твърденията, че Георги Иванов крадял заплатите на работниците, имал хотели в Германия и апартамент в Лондон, Алексей Петров бил политическият му чадър, кметът бил луд човек. 

На първа инстанция Николай Бареков бе осъден да плати на кмета на Хасково 1 лев за изречените клевети. Районните магистрати му наложиха и административна санкция в размер на 2500 лева.

Хасковският окръжен съд потвърди решението за левчето, но намали глобата на 1000 лева и броя на клеветническите изрази. Според магистратите телевизионният водещ не е изрекъл клевети, казвайки: "....ще чуете покъртителни истории, как пари, дадени от Държавата, бяха отклонени от кмета на града, и работниците не са получавали своите заплати...общината има паркинги,...монумента на Богородица не бил по каноните...камбанарията - схемата е "даряваш благотворително - вземаш поръчка от общината", ... кметът вижда себе си по някакъв начин в ролята на хасковския Цезар".

Припомняме, че на последното заседание самият водещ не се призна за виновен и заяви, че не се отказва от нито една дума, изречена в ефир. Освен това Николай Бареков обяви: "Аз съм тук да защитя цялата гилдия". Водещият каза още, че е готов достойно да приеме присъдата на съда, но ако тя не е в негова полза, ще означава, че "корупцията ще бъде облечена в дрехата на невинността". Бареков заяви още, че ако делото бъде загубено от него, ще си търси правата в Страсбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase