Репортерките Диана Радева (л) и Инна Пелева Снимка: Impact Press Group

Известният телевизионен водещ Николай Бареков говорел в предаването си това, което продуцентката му напише. Това заявиха днес топрепортерките на ТV7 Инна Пелева и Диана Радева, които бяха призовани като свидетели по делото за клевета срещу Бареков.

Dnes.bg припомня, че делото бе заведено от хасковския кмет Георги Иванов след излъчването на предаването "Гореща точка" директно от Хасково през 2011 г. В ефир журналистът изрекъл "обидни за градоначалника квалификации". "Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога... Той се има за божество... с цял поменик от престъпления... крадец на църковни имоти... имал незаконна вила в чашката на язовир "Клокотница" - това са част от цитираните в съда изявления на Николай Бареков.

Според обвинението журналистът е направил и твърденията, че Георги Иванов крадял заплатите на работниците, имал хотели в Германия и апартамент в Лондон, Алексей Петров бил политическият му чадър, кметът бил луд човек.

На първа инстанция телевизионният водещ бе осъден. Сега той обжалва присъдата си в Хасковския окръжен съд, но нито веднъж досега не е присъствал на съдебно заседание. Бареков го нямаше и днес в залата, тъй кото бил командирован служебно в Атланта, САЩ, обясни адвокатът му.

За сметка на това репортерките Диана Радева и Инна Пелева дойдоха, след като на миналото заседание съдът ги глоби за неявяване и постанови да бъдат доведени принудително. Двете журналистни обясниха, че сценарият на въпросното предаване, излъчено директно от Хасково, е бил написан от продуцента Виргиния Върбанова.

"В него пише какво точно трябва да каже водещият", заяви Радева. "Журналистът няма право на лично мнение и в конкретния случай не е имал", подкрепи я колежката й Пелева.

По време на заседанието стана ясно, че информацията, поднесена по време на живото предаване, е събрана от двете репортерки на база анкета с граждани, публикации в местната преса и интернет. Стана ясно, че не е правена проверка дали слуховете, научени от хасковлии, са верни. "Няма как да направя такава проверка", заяви Диана Радева.

Така двете репортерки прехвърлиха вината за изречените клевети по адрес на кмета на Хасково в ефира на ТV7 на продуцентката на въпросното предаване. Юристи коментираха, че това е много добърр ход от страна на защитника на Бареков, тъй като срокът за повдигане на обвинение срещу Върбанова отдавна е изтекъл.

Така, ако другата страна не успе да докаже, че телевизионният водещ е изразил собствено мнение по време на предаването, може делото да се размине без виновни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase