Снимка: архив, Булфото

Предполагаемите извършители на терористичния акт в Бургас са живи, не се намират в България, а в чужда държава. Ако се изпълнят съдебните поръчки, които сме направили, обоснованите предположения няма да са обосновани, а ще са конкретни. Това каза пред TV7 шефът на ГДБОП Станимир Флоров.

Той уточни, че са установени трима души, които са на територията на една и съща държава. На въпрос дали чуждата държава е Ливан, той заяви, че не може да коментира, тъй като това е класифицирана информация.

По-късно обаче на въпрос дали очаква съдействието на ливанското правителство за връщането на тези лица и предаването им на международен съд, Флоров заяви: „Би трябвало, защото всяка една страна би трябвало да подпомага разкриването на един такъв терористичен акт“.

Има предположения, че замисълът на атентата не е бил той да е самоубийствен.  Конкретният извършител, чиято самоличност все още не е установена, най-вероятно е допуснал грешка, посочи още Флоров.

Още по темата
„Ако се беше случило това, което се предполага, че е трябвало – тази раница на гърба му да бъде поставена в предната част на автобуса, автобусът да потегли и това нещо да бъде взривено по време на движение – жертвите нямаше да са толкова малко“, допълни той.

Флоров посочи още, че ако това беше станало, нямаше да бъдат намерени никакви улики и следи и разследването щеше сега да е на ниво "кота нула".

„Когато прави такова нещо, човек се намира под напрежение и може да е допуснал грешка, да е натиснал неправилния бутон“, посочи Флоров.

Директорът на антимафиотите коментира и формулировката "обосновани предположения", с които вчера вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че двама от тримата съпричастни към атентата в Бургас са свързани с  Хизбула.

Тези „обосновани предположения“ не са на министър Цветанов, а са плод на усилията от страна на няколко специализирани служби, включително и международни такива, обясни шефът на ГДБОП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase