Снимка: Reuters

Съдът по социалните въпроси на южния френски град Алби ще разгледа на 11 март жалбата на майката на болното от рак 9-годишно българско момиченце Мариела, пише френският в. "Депеш" в интернет сайта си.

Мариела е на 9 години и е от ромски произход. Тя пристига във Франция през декември 2011 г. с родителите си, за да се лекува, защото в родината си не е имала достъп до здравни грижи заради произхода си, твърди изданието. Момичето е било прието в болницата Пурпан в Тулуза, а после и в Алби. Детето обаче не получава помощи за образование, предназначени за деца в неравностойно положение във Франция, пише БТА.

Семейството на Мариела е получило отказ от френската каса за семейни надбавки и майка й Стефанка заведе дело. От френската организация "Образование без граници" също са се заели със случая и около 20 нейни членове демонстрираха пред сградата на съда вчера следобед с табели и транспаранти. "Това момиченце се нуждае от нашата солидарност", казваха някои от тях. "Тук става дума за текстове от европейското законодателство, касаещи престоя на чуждестранни граждани", обяви адвокат Клер Дюжарден.

Още по темата

"Съгласно европейска директива гражданин на ЕС не е длъжен да представя разрешително за престой при пребиваване по-малко от 3 месеца, но трябва да отговаря на някои условия. Мариела е в ситуация на болен чужденец. Семейството й, което не е имало достъп до лечение в България, е дошло при бабата, която живее от години във Франция. Нима понеже тя е българка, няма право на статута на болен чужденец, с който се ползват чужденци от трети страни?", запита адвокатката.

В случай на отхвърляне на жалбата на майката Стефана ще се разгледа и правото на престой на Мариела и близките й във Франция. Без помощта от Касата Мариела няма да може да получава ежедневни медицински грижи, отбелязва адвокат Дежарден. "Това, че родителите й нямат право на престой съгласно националните закони, не значи, че тя трябва да бъде дискриминирана. Има и нарушение на международната Конвенция за правата на детето", заяви адвокатката.

Ако съдът не постанови отпускането на помощите, организацията "Образование без граници" е планирала поредица от демонстрации и петиции, с които да привлече общественото внимание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase