Покушението срещу Златко Баретата Снимка: БТА
fallback

Баретите са жертви на прехода.  Държавата и по-конкретно липсата на адекватна политика спрямо командосите е отговорна за криминалната дейност на антимафиоти като Златомир Иванов, Алексей Петров и братя Галеви. Това заяви пред теливизия bTV Филко Славов, бивш командир на специализирания отряд за борба с тероризма, относно баретите, решили да прекрачат границата и да станат част от престъпния свят.

 „Това са едни добре подготвени хора, които не трябваше да бъдат оставени на улицата. Произвеждаме барети за улицата, което е страшно. Тези хора са подбирани при невероятна конкуренция, може би един на сто, т.е. те са качествени. След това те са обучени и то в най-новите технологии и методи, запознават се добре с престъпния свят, а след това, като станат на 35-40 години, остават изолирани, на улицата. Точно това се случи в прехода, някои от тях дори да намразиха държавата си. Това е страшно, това не се прави на Запад”, заяви Славов.

Според него в западните държави има специално внимание и грижа за професионалистите от специалните части – те се пренасочват към други структури на силите на реда, където хем могат да са полезни, хем да са „под надзор”. Това трябвало да бъде направено и в България.

„Никой не обърна внимание, че тези хора – че трябва да останат в системата на МВР. Ние с Цветанов и Борисов организирахме обучение на баретите и ги насочихме към поделенията – много от тях и сега са в системата. Целта е, че барета не можеш да си цял живот – след 35-40 вече трябва да си в оперативните служби”, каза още бившият шеф на отряда за борба с тероризма.

Той обясни, че когато поел ръководството на специализираната структура, се опитал да направи промяна по западен образец.

„Отворих отряда за бившите барети, всички имаха достъп до срещи, събирания, комуникираха с действащите командоси. Това бе направено с няколко цели – от една страна напусналите структурата да продължат да се чувстват съпричастни, от друга страна – да бъдат под своеобразен контрол. Те се чувстваха ангажирани с държавата, но и наблюдавани”, добави полк. Славов.

Той сподели, че се познава с простреляния във вторник Златомир Иванов, но той вече бил напуснал отряда, когато Славов поел командването му. По онова време Баретата още не се занимавал с наркотици.

„Мисля, че с бинго зали се занимаваше и застраховане. Те всички бяха застрахователи тогава”, каза полк. Славов.

Според експерта са възможни и двете версии за покушението над Иванов – неуспешен опит за убийство или нападение с цел раняване и показност.

„Възможно е целта да е била раняване или пъл не е успял да го убие – заради дестинацията, наклона, заглушителя. Ако това не е предвидено и не е проведена суха тренировка. Но има елемент и на професионализъм – както в избора на място, така и на оттегляне”, разсъждава бившият шеф на антимафиотите.

Славов не се ангажира да коментира думите на вътрешния министър, че Алексей Петров ще е сред разследваните лица по казуса с Баретата. „Как да коментирам министъра ми? Аз съм военен човек, как мога да го коментирам – казал е каквото трябва”, заяви Филко Славов и подчерта, че е свидетел по делото срещу Петров и затова не може да говори по тази тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

333

преди 11 години

Умницйиии...какво значи преразпределение на територйии,като държавата решава всичко,едно време имаше ли ги тия неща,НЕ,защо,защото държавата беше силна,а сега какво е,една отходна яма,и всички вие само знаете да ревете,трябва контрол,като при комунизма и силна воля от управляващите,а те гледат само собствените си ***,така че не пишете глупости който не проумявате.

64

старата генерация

преди 11 години

продължение да разпределиние на нарко територии от които винаги има по силни и унищожават по слабите и винаги ще е така но какво става с малките човеци които са главната им плячка ето това е тревожното и не само в нашата красива страна а в целия подмолен и подвластен на парите свят.Господ вече показва своят гняв изразен в катаклизми ,но Сатаната захранена със своята дяволска храна е много ящна и ненаситна . Борбата е много жестока и да сесмили Бог над нас ,думите Пари Власт са много силни

63

старата генерация

преди 11 години

До АнонименХубав коментар това е самата истина за тази дума демокрация ,тя е свободата но не за красивото,доброто,полезното ,културното, съществуване на хората а обратното демокрацията ни донесе всичко което се нарича с думата *** ,с думата извратеност,с думата жестокост и смърт,безкултурност,безчовечност човека се гледа през ренген вече не да ли е здрав както едно време ами колко пари има ,каква далавера може да се извлече от него ,става ли за престъпник по схемата служба измама , нарко

fallback