И родните полицаи ще влизат в крак с модерните технологии Снимка: архив, Булфото
fallback

Пътни полицаи с таблети ще дебнат за автомобили без „Гражданска отговорност". Това съобщи комисар Антон Антонов - началник отдел Пътна полиция МВР - ГД "Национална полиция". Така служителите на реда ще могат по-бързо и с едно елементарно действие да проверят наличието и валидността на задължителната полица.

"Служителят ще има възможност да въведе номер и веднага на пътя с елементарна операция ще получава достъп дали колата има застраховка „Гражданска отговорност", разясни Антонов. 

„Надяваме се в близко бъдеще с този таблет да може да оформят протоколите за пътнотранспортните произшествия и на момента служителят да може да проверява дали автомобилът има сключена „Гражданска отговорност", обясни още той.  По думите му целта е да се премахне хартията и „да влезем подобаващо в 21 век“. 

КАТ ще получи 260 таблета. Устройствата заедно с картите за достъп до интернет струват 300 000 лева.

Контролът при настъпили пътнотранспортни произшествия показва, че до 2% са случаите, в които на пътя се установява движеща се кола без „Гражданска отговорност”.

Проблемът по-скоро е с колите, които не се движат, намират се на паркинги и собствениците не знаят, че трябва непрекъснато да сключват застраховката, посочи комисар Антонов. 

Затова сега е въведена нормативна промяна, според която автомобилът може да се спре от движение за определен период, а когато шофьорът реши отново да я кара, след като представи валидна застраховка и валиден технически преглед, ще получи обратно талона на колата. 

Близо 82 на сто от шофьорите имат застраховка "Гражданска отговорност", сочат данните на Комисията по финансов надзор. Същевременно 99% от колите, участвали в ПТП през 2011 и 2012 година, са имали задължителната застраховка.

Всяка година по закон МВР получава пет процента от парите, дадени за застраховка "Гражданска отговорност". Това е около 1,2 - 1,3 млн. лева годишно. От 2009 година досега с тези пари купихме нови дрегери за проверка за алкохол, тестове за наркотици, мобилни видеокамери и друга техника, посочи Антонов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 11 години

До Чиновник Къв ред бе? То по голяма простотия от това не бях чел скоро "Проблемът по-скоро е с колите, които не се движат, намират се на паркинги и собствениците не знаят, че трябва непрекъснато да сключват застраховката, посочи комисар Антонов. " Колата ми стои в гараж и не я карам а ще трябва да им плащам гражданска от къв зор?!? То стана като с парното,ползваш не ползваш плащаш щом имаш радиатор във вас.

36

Deva Ju

преди 11 години

Преди време гледах шимпанзе с Ipad.

35

Peggiov

преди 11 години

zavaliite...vmesto s 100 grama smartfon... 600 grama za tablett...dano shapkite i pistovite im da ne sa s takiva falshivi proportzii!!! ste e mnogo tejko da sa politzai togava!

fallback