Георгий Станишев. Снимка: Булфото-архив

Архитект Георгий Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев, отрече да има имоти по Черноморието.

„Нямам никакви дялове, нито собственост на територията на Черноморското крайбрежие“, заяви той пред bTV по повод обвинения от управляващите, че се е сдобил с имот на Карадере от 707 декара на безценица.

Архитектът обясни, че връзката му с проекта за застрояване на дюните в Несебър е партньорството с лондонска фирма и хонорарът му е бил съобразен с хонорарната листа на Камарата на архитектите.

Името на брата на лидера на БСП беше споменато от премиера Бойко Борисов, който заяви, че „707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев, фантастично място, продавано за седем лева декара”.

Впоследствие и вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че ще е интересно да се чуе какво ще обяснява Сергей Станишев за брат си, „който е бил сериозен консултант за изграждането на подобни курорти и терени, които са били в защитената зона“.  Темата коментира и земеделският министър Мирослав Найденов със снимки в студиото на телевизията от въпросната територия.

Още по темата

Братът на бившия премиер беше категоричен, че не е консултирал никоя компания по придобиване на земи и по трансформирането им от горски фонд.

"Има българска компания, която владее тази територия. Нямам общо с тази компания, освен че имам договор като проектант. Бяхме наети като архитекти съвместно с „Фостър и партньори“ да сформираме екип, който да работи по проектирането", каза  Георгий Станишев и допълни, че не е работа на архитекта да изследва по какъв начин е придобита една земя или какви са парите, които влизат в едно проектиране или строителство.

Той посочи, че би стигнал до дело за клевета, след като се запознае по-подробно с възможностите за това, защото не е юрист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase