Снимка: архив Булфото

В ежегодните декларациите и уведомленията на 90 висши държавни служители има несъответствия за 2012 година, сочат данни на Сметната палата. Във встъпителните и финалните декларации на 201 чиновници за периода от 15 ноември 2011 г. до 15 ноември 2012 г. също има несъответствия.

Народният представител от Синята коалиция Асен Агов е пропуснал да декларира данни за съпругата - придобиване на дялове в дружество "Агова-Лимитед" ЕООД.

Друг депутат – Бисерка Петрова от РЗС, не е декларирала доходи в размер на 20 276 лв. Владимир Тошев от ГЕРБ не е декларирал придобиването на употребяван автомобил Audi S8.

Друг представител на управляващите в Народното събрание  - Даниел Георгиев, е предизвикал сериозна проверка. В декларацията си той не е посочил в Публичния регистър придобиване на идеални части от парцели за жилищно строителство с обща площ 2161 кв.м в Ботевград, поземлен имот 800/3360 от зеленчукова култура в землището на гр. Ботевград, цялата с площ 3,360 дка и 100/1010 кв.м от парцел с обща площ 1010 кв.м отново в Ботевград. НАП са извършили проверка по случая и е установено, че няма несъответствие между притежаваното имущество от лицето и придобитите от него доходи.

Депутатът от “Атака“ Деница Гаджева не е декларирала доходи в размер на 8 108 лв. Колежката й Кристияна Петрова, която е независим депутат, също не е декларирала доходи, но в по-големи размери - 20 276 лв. Друга дама от Народното събрание – Петя Раева от ДПС, пък не е декларирала доходи в размер на 6 108 лева.

Христо Христов от управляващата партия същи има пропуск в декларацията си.  Той не е декларирал данни за съпругата - придобиване на дялове в новоучредено дружество.

Борислав Гуцанов от ръководството на БСП също не е декларирал данни за жена си  - придобиване дялове в новоучредено дружество "Петел БГ" ООД.

Шефът на СДВР Валери Йорданов е пропуснал да впише, че се е сдобил с употребяван автомобил BMW 530 D.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов също има пропуск, свързан с кола - не е декларирал лизингово задължение за TOYOTA RAV4.

Говорителката на Министерство на външните работи Весела Чернева пък не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 13 388 лв.

Председателят на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев не е декларирал покупка и продажба на апартамент с  площ 168 кв.м. и паркомясто с площ 17 кв.м. в Несебър, както и задължение към банка в размер на 90000 евро, обезпечено с ипотека върху посочения имот.

В обявените  90 висши държавни служители се виждат още имената на съдии, прокурори и доста често представители на областната администрация и местната власт.

Директорът на НЗОК Пламен Цеков също има пропуски в декларацията си. Той не е декларирал доходи в размер на 21 905 лв., задължение към банки в размер на 80000 евро, обезпечено с ипотека върху апартаменти с площ - 70.92 кв.м. в  Плевен и 114.25 кв.м. в гр.Лом. Не е декларирал в Публичния регистър притежавани имоти-дворно място с площ 460 кв.м.,гр. Лом и апартамент с площ 40.10 кв.м., Видин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase