Маргарита Попова отказа да помилва Опиц. Снимка: архив, БТА
fallback

Официален отказ да бъде помилван Йордан Опиц получи заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

В писмо, подписано от председателя на Комисията по помилването при президента  България, се посочва, че „молбата за помилване на Йордан Опиц бе разгледана и не са намерени основания за помилване“, става ясно от сайта на ВМРО.

Решението на вицепрезидента Маргарита Попова е в следствие изпратен преди 3 месеца от Джамбазки призив от името на ВМРО до президента Плевнелиев да се намеси по случая на Опиц.

В писмото той посочва, че от президентското решение зависи репутацията му на политик и държавник и че ще в негово лице справедливостта ще намери защитник.

Oще по темата
Йордан Опиц бе осъден на 5 години затвор през септември от Върховния касационен съд.

Той бе обвинен в това, че през февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно Мариан Янчев, който влязъл да краде в блока му.  Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина.

Хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван.

Наред с тези, които го подкрепят обаче, има и такива, които се обявиха "за" присъдата.

Природозащитници твърдят, че Опиц системно е стрелял по котки, а други изтъкнаха факта, че иконописецът е притежавал газов пистолет, преработен на боен.

През септември вицепрезидентът Маргарита Попова обяви категорично, че няма да допусне улицата да раздава право в България или да не бъдат чути фактите по случая с присъдата на иконописеца Йордан Опиц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Тракторист

преди 11 години

Майната им на законите! Имам два патлака и едно пушкало. Незаконно съм се сдобил с тях с цел самозащита и ако някой *** ми влезе в двора с цел да ме краде, не ме интересува гръб ли ще ми обръща, ще бяга ли, ако ще и да ми се нагъзи, отстрелвам го, като куче и го заравям в задния двор и пет пари няма да дам. После ще седна и ще пия една ракия за добре свършената работа. Тая коза не ме интересува.

82

Смекчаващи,

преди 11 години

вината обстоятелства- рисува икони.Мен пък ме дразни това натрапване,че видете ли рисувал икони -божи човек.Този човек няма ли срам,няма ли страх от Бога та и светците намесва в своята гнусна постъпка.

81

Правосъдие

преди 11 години

Защо да помилват един убиец не разбрах?

fallback