Снимка: Bulphoto
fallback

През третата неделя на ноември световната общност отбелязва световния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия.

Честването е въведено с резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. През 2012 г календарният ден за възпоменание е 18 ноември.

През периода 1990-2011г. включително при пътно-транспортни произшествия в България са загинали общо 23 206 души и са получили наранявания в различна степен 177 108. Близо 30% от тежко ранените остават инвалиди за цял живот.

От общия брой на убитите 24% са деца, юноши и млади хора до 24 годишна възраст. Жертвите деца и юноши до 17-годишна възраст са 7% от всички загинали по пътищата.

Близо 60% от жертвите на пътно-транспортни произшествия са хора в трудоспособна възраст (между 25 и 64 години).

През 2011 г в страната загубилите живота си деца, юноши и младежи до 24-годишна възраст са 146, ранените - 2972. Загиналите деца и юноши до 17-годишна възраст са 64, ранените 1350.

От началото на 2012 г до края на октомври в страната при ПТП са загинали 492 и са ранени 6815 души (положително е, че в сравнение със същия период на миналата година загиналите са по-малко с 52 и ранените - със 148).

В рамките на Европейския съюз загубите от ПТП възлизат на над 130 млрд. евро. Всеки месец по пътищата на страната над 700 души преживяват пътни злополуки, от тях над 55 загиват.

Междувременно от пресцентъра на МВР съобщиха, че във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия "Пътна полиция" провежда специализирана полицейска операция "Валя" с цел безопасност на пешеходците.

До 20 ноември мобилните екипи на "Пътна полиция" ще осъществяват контрол с автоматизираните заснемащи системи, като проверките ще бъдат насочени главно в зоните на пешеходните пътеки, където е повишен рискът за пътни произшествия с пешеходци.

По-голяма част от силите и средствата ще бъдат съсредоточени в областните центрове и в участъци, на които масово се превишава максималната разрешена скорост.

Операцията носи името "Валя" като поклон пред паметта на загиналите при пътни произшествия и благодарност за ежедневните усилия в превенцията за пътна безопасност на Фондация "Безопасни улици от Валя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

анонимен

преди 11 години

за пешеходците не ми се говори, това е стадо, което си излиза на платното без изобщо да го интересува дали има коли или няма. те знаят, че ние сме длъжни да ги пазим и си пресичат откъдето си искат.

18

олигофрен

преди 11 години

искам да знам, законно ли е поставянето на кръстове, цветя, кандила , некролози, дори паметници покрай пътищата ни ? Защо един американец ме пита дали това са гробищни паркове и защо са до магистралата ??? ние всички знаем за мъката на роднините на загиналите по пътищата, но това е стресиращо и незаконно !

17

ух

преди 11 години

Само на *** му пречи да си кара старата бракма с пуснати фарове.За него няма закони,тое пръв на пътя.Но излезе ли в европата е примерен шофьор.Защото знае че там празно няма.

fallback