Снимка: Ройтерс

Повече от половината пенсионери най-вероятно ще получат добавка към пенсията си за Коледа, извежда под глава "Труд". В момента не е ясно нито размерът на добавките, нито кои точно пенсионери ще получат парите. По всяка вероятност обаче ще се подпомогнат хората с най-ниски пенсии. Сигурно е, че възможност за цяла 13-а пенсия няма да има, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Анцугът си личи и под "Армани", е заглавието над интервюто в "Труд" с поета Елин Рахнев. "Не мога да повярвам, че едни хора, които уж създават ценности, независимо какви, в петък вечер си събличат "Армани" и щастливи си пускат попфолк. В края на седмицата празнуват, освободени от корпоративното си всекидневие, като намират утеха в някакъв чалгарник", споделя поетът. Рахнев припомня, че естествените места за култура са театрите, читалищата и галериите. По думите му молът е част от мисленето, което те кара да бъдеш прагматичен. "Влизайки в него ти получаваш информация, която те принуждава да мислиш за пари, душата ти и всичките ти чувства се стягат. Не приемам, че там е мястото за пиене на кафе и за разходка, все едно си в парка", заявява Рахнев.

Безпрецедентно дело ще гледа на 22 ноември Комисията за защита от дискриминация по жалба на баритона от Пловдивската опера Михаил Пулиев, анонсират на първа страница "24 часа" и "Телеграф". Дългогодишният солист се жалва от директора Пламен Тасев, че го игнорирал от спектакли и му поверил ролята на магаренцето Йори, която Пулиев бил принуден да изпълнява по училищата, пише "24 часа". Баритонът е председател на синдикалната секция на Съюза на българските музиканти и танцови дейци. Той твърди, че след направените съкращения в пловдивската трупа намалели оперните заглавия в репертоара. За сметка на това директорът канел солисти гости. След като Пулев алармирал синдиката, проблемите му започнали. Бил свален от художествения съвет, а Тасев привикал музикантите и ги накарал да махнат Пулев като шеф на профсъюза. В замяна им обещал да ги пусне в неплатен отпуск, за да могат да ходят по международни участия. На жалбоподателя бил отказан такъв отпуск.

Интересна статистика на "Монитор" показва, че разводите в по-голямата част от страната намаляват. Късането на "брачните окови" е тенденция в съдилищата в София, Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, Пазарджик и др. 2014 семейства в столицата са пристъпили към развод от началото на годината до края на октомври. 1144 молби за разтрогване на брак по взаимно съгласие са постъпили в Районния съд. Още 870 души пък са пожелали да официализират раздялата по вина на половинката си. През цялата минала година пък молбите за развод в София са били 2429. Изневярата и алкохолизмът остават най-често срещаните поводи за разрушаване на семействата, заключават адвокати в страната. Сред другите причини са безпаричието, еднообразното съжителство и домашното насилие, уточнява на първа страница ежедневникът.

Влюбена в своя съпруг дама брои 4100 лева за часовника на Бойко Борисов, пише под глава "Стандарт". Бизнес дамата Ирина Калинкова спечели премиерския "Джак Лемънс" в оспорвано наддаване по време на благотворителен бал в Добрич. Скъпарската вещ бе дарена от премиера за търга, който дамите от клуб "Майчина грижа" организират ежегодно в навечерието на Деня на християнското семейство. Събраните средства са за стипендии на талантливи деца в неравностойно положение от града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase