Снимка: БТА
fallback

Стотици миряни се отправиха в митрополитския храм "Св. Неделя" в столицата, за да си вземат последно сбогом с патриарх Максим, който почина на 6 ноември.

Ковчегът с тялото е положен на подиум в центъра на църквата. Около него стоят четирима духовници и четирима гвардейци.

На главата на Негово Светейшество е поставена патриаршеската му корона, а в ръцете му - кръст и здравец. В краката на патриарха са положени патриаршеските му одежди и патриаршеското було.

Желаещите да се поклонят пред тленните останки на покойния патриарх се редят на дълга опашка пред храма. Тя вече достига до Богословския факултет на Софийския университет, който е срещу храма "Св. Неделя".

Пловдивският митрополит Николай, който пое и Софийската епархия след смъртта на дядо Максим, отслужи в храма "Св. Неделя" заупокойната Света литургия в памет на патриарха.

Около храма има заграждения, а полицаи пропускат дошлите за поклонението.

„Патриарх Максим беше в своя живот изяло предан към светата ни църква. Неговата вяра беше пример и за нас. Той винаги ще бъде наш духовен отец, който и от небесните вселения ще се грижи за нас“, заяви пред БНТ митрополит Неофит.

Той каза още, че дядо Максим винаги се е стремял всички църковни въпроси да се решават с консенсус. Митрополит Неофит добави, че няма сблъсъци за това кой да бъде избран за нов патриарх.

Премиерът Бойко Борисов и министри дойдоха на поклонението пред патриарх Максим в храма "Св. Неделя".
Министър-председателят положи венец и целуна иконата, положена до тялото на патриарха.

Утре, в деня на национален траур, церемонията ще се повтори в катедралния-храм "Александър Невски", но ще бъде много по-кратка. В 10.30 часа ще извършат опелото, след което тялото на патриарха ще бъде отнесено в Троянския манастир, където той ще бъде погребан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 11 години

Не съдете, защото ще бъдете съдени! Поклонете се, ако имате вяра!

107

Анонимен

преди 11 години

Може би щях да го разбера ако беше поискал прошка от народа си приживе. На всички е ясно, че беше удобен на комунистическата власт. Ако искате му кажете агент на ДС, все едно. Като му крият принадлежността става още по-зле. Значи разбират, че е грешно ПОЛКОВНИК да бъде ПАТРИАРХ. Несъвместими работи.

106

mimi

преди 11 години

i vse pak leka mu prast,te popovete sega samo 4akat koi po goliam san da vzeme ne im viarvaite,.vsi4ko e teatar

fallback