Снимка: БТА
fallback

Ако сте болен от тежки заболявания - Паркинсон, епилепсия, множествена склероза или СПИН, работодателят вече няма да може да ви уволни. Това предвиждат промени в Наредба номер 5 на Министерството на здравеопазването, информира под глава "Труд".

Документът не е редактиран, откакто е написана по времето на Тодор Живков през 1987 година. Причината - всеки опит е срещал сериозен отпор от работодателите. В момента според наредбата закрила от уволнение имат служители с 6 групи заболявания: онкологични, психиатрични, професионални, с диабет, с туберкулоза и с исхемична болест на сърцето. А с поправките се добавят 9 нови класа тежки болести.

Ако работодателят реши да уволни служител с някоя от тези диагнози, в 3-дневен срок работникът ще трябва да му предостави цялата си медицинска документация. След това работодателят ще я изпраща в ТЕЛК за експертно становище и като го получи, ще го препраща в инспекцията по труда. Виждайки документите, инспекцията ще се произнася окончателно дали работодателят може да уволни служителя или не.

"Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Въпросът, с който ще се произведе допитването до народа за изграждане на ядрена централа у нас, е водещата новина в днешния печат.

"Референдум за АЕЦ ще има, но без във въпроса да фигурира "Белене", изтъква на първа страница "Дума". С преформулирането му ГЕРБ обрече на провал първия национален референдум, коментира под глава "Сега". Вестникът подчертава, че под формулировката "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"? са се подписали над 770 хиляди граждани.

"Референдумът не е нищо друго освен пошъл предизборен театър на БСП, в който ние няма да участваме", анонсира в интервю за "Монитор" Борис Марков, председател на предизборния щаб на СДС.  "Ясно е защо се прави - от една страна, социалистите искат централата, но някой друг да носи отговорността, а от друга – да си преброят електората. Ние сме категорично за референдумите, но не за този въпрос, не по този начин", обявява Марков.

В "проектобюджет 2013" липсва икономическа стратегия, констатира в интервю за "Капитал Daily" Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. "Правителството няма идея какво прави. А икономиката и чуждестранните инвестиции изискват увереност за няколко години напред, докато управлението тук е ден за ден. Премиерът не е силен стратег, а е добър играч, който решава днешните проблеми, но не знае какво го очаква утре", отбелязва Дацов и допълва: "Общото на всички бюджети на ГЕРБ от 2009 г. е, че те нямат визия”.

По въпроса за облагането на лихвите с данък, Дацов заявява: "Действията на Министерството на финансите са толкова прозрачни - играят ва банк. Политически ще спечелят от вдигането на пенсиите, явно е, че няма да им стигнат парите и на всяка цена търсят допълнителни пари. Едва ли има по-дълбока мисъл."

"Фирми се изнудват с жалби за търгове", е заглавието над интервю в "Труд" с Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. "В последните години обществените поръчки бяха голямо предизвикателство пред бенефициентите. Всяко едно дискриминационно условие води до финансови корекции на проектите. Санкциите имаха дисциплиниращ ефект и правилата се нарушават все по-рядко.

Проблем остават обжалванията - няма търг без жалби. Понякога това е форма на взаимно изнудване между фирмите". Така Павлова коментира оплакванията на бранша, свързани с изкривяването на обществените поръчки. Въпреки това 2013 г. ще бъде силна за строителите, защото държавата ще налее над 2 млрд. в бранша, допълва министърът.

"Построяването на нови детски ясли и градини не може да стане от днес за утре, нито в рамките на един бюджет. Така не се прави политика: виждаме зор и пляскаме някаква идея, без да я обмислим. Така се прави хаос", констатира в интервю за "Стандарт" Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.
Експертът вярва, че могат да се намерят необходимите 20-30 млн. лв. за увеличаване на майчинските. "Този, който твърди, че бюджетът стои над хората, значи не е за мястото си. Всичко е въпрос на приоритети и политика”, заяви Нейков.

Според него в момента вкарваме майката в капан - караме я да избира между дълъг отпуск, през който да получава малко пари, или да се върне бързо на работа, за да получава по-голяма заплата.

Ако искаме да създадем устойчива тенденция за повишаване на раждаемостта, трябва да се помисли за нормална актуализация на детските надбавки, съветва в своя анализ за "Труд" Лидия Шулева. Тя изтъква, 35 лв. детски добавки в днешно време могат да стигнат най-много за пакет памперси.

"Сега" цитира статистика, според която всеки десети българин в чужбина е мениджър. До 16 на сто е нараснал броят на образованите нашенци в чужбина от 1990 г. насам, сочат данните.  Според проучването страната ни изнася към други страни все повече квалифицирани кадри, като 40 процента от тях работят в областта на управлението, финансите и консултантските услуги.

13 на сто от българските емигранти са мениджъри, също така голям  брой от сънародниците ни зад граница са програмисти, инженери и банкери. Едва 11 на сто от българите не искат да работят в чужбина. Това показва друго изследване, отразено от "Дума". Основната причина хората да искат работа навън е лошата икономическа обстановка у нас, както и търсенето на по-добър жизнен стандарт.

"Франция не прави никаква връзка между влизането на България в шенгенското пространство и ромите, идващи във Франция." Тази позиция изразява пред "24 часа" френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов. "Убеждението ни е, че интеграцията на ромите е залог, който трябва да разглежда на европейско равнище между страните, от които идва това население и които първи носят отговорност, приемните страни и европейските институции", уточнява Казньов.

Ако не сте ваксиниран, шансът да се разболеете от хепатит А е огромен, заявява пред "Новинар" Атанас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозна болница. "Трябва да сме наясно, че само накъде около 20-30 процента максимум от случаите протичат с жълтеница, пожълтяване. Всички останали са безсимптомни форми, които всъщност не са жълти, но имат всички останали симптоми на хепатита.

И са не по-малко заразни от онези, които са жълти", уточнява Мангъров. Той съветва хората да се ваксинират. "В края на 90-те години в Израел беше въведена задължителна имунизация за хепатит А, в резултат на което в момента те са много назад в класацията, докато ние си стоим все още там, където бяхме", аргументира се доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Kutzkov

преди 11 години

dali i , ako shefa e s Altzheimer?

52

Анонимен

преди 11 години

НЕЩО НЕ МИ Е ЯСНОСТАВА ВЪПОС ЗА РАБОТАЩОМ РАБОТИ ДОБРЕ,ЗАЩО ДА ГО УВОЛНЯВАТ ЧОВЕКНО ЩОМ НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ И Е ОПАСЕН,ЗАЩО ДА ГО ДЪРЖАТ НА РАБОТАТОВА ДА НЕ Е БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ

51

Анонимен

преди 11 години

Психично болните могат да работят и то доста ефективно. Проблемът е в намирането на точно подходящата работа и обучението на болния как а се справя в обществото. Изолацията не е правилният път. Но това може да стане само ако социалните институции,дневните центрове и психиатричната помощ работят заедно ръка за ръка по планирани проекти за заетост на такива хора. Има начин за всичко,на запад се получава и болните са пълноценни работници,за България е малко трудно.Но просто не става всичко да се стовари на гърба на бизнеса,той няма нужните ресурси от познния в областта на психиатрията и рехабилитацията.

fallback