Снимка: Bulphoto
fallback

От 1 октомври се повишава таксата за полиетиленови торбички за еднократна употреба, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Таксата върху торбичките с дебелина под 15 микрона се повишава от 15 на 35 стотинки.

След два дни работа на експертно ниво намерихме определението на торба за многократна употреба и нелетяща торба и те ще останат извън обхвата на наредбата, каза Караджова след среща с представители на производителите от българската асоциация "Полимери" (БАП). Срещата се състоя при вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който отбеляза, че е бил в ролята на балансиращ домакин, за да може в кратки срокове да се стигне до компромис.

Караджова посочи, че торбичките с голям размер (39 на 49 см.) и дебелина над 15 микрона ще останат извън обхвата на наредбата, защото могат да се ползват продължително време и са достатъчно тежки да не летят и съответно да създават "визуален дискомфорт". Караджова обясни още, че по-дебелите торбички могат да се рециклират за разлика от торбичките с дебелина под 15 микрона.

В отговор на въпрос Симеон Дянков заяви, че ще се засили контролът за нерегламентиран внос на торбички, които у нас са обхванати от таксата, а в съседни страни - не. В същото време ще се налагат глоби на магазини, които продават торбички без платена върху тях продуктова такса и глобите ще са от 3000 до 10 000 лв. за първо нарушение и в двоен размер - при повторно, информира Караджова.

От българската асоциация "Полимери" заявиха, че постигнатото решение е компромисно и резултатите от него ще бъдат обсъдени след два месеца. Мирослав Ангелов - член на БАП, каза, че вследствие на налагането на такса 15 стотинки от миналата година броят на употребяваните торбички е намалял с 40-50%, от което бизнесът на производителите на такива торбички се е свил с около 20%. Сега очакваме още по-голямо свиване на бизнеса, но въпреки това сме благодарни на компромисното решение за част от торбичките да не се плаща такава такса, коментира той.

Ангелов заяви, че производството на най-малките торбички струва 1-2 стотинки за брой. С влизането от миналата година на продуктова такса от 15 стотинки върху тях себестойността им се е увеличила до 2-4 стотинки, а сега с новата наредба цените на торбичките ще варират при производител между 5 и 10 стотинки, посочи той. По преценка на търговците те ще слагат надценки, ние като производители на торбички също сме засегнати, ако търговците начисляват такса, която е по-висока, обясни Ангелов.

Според Нона Караджова това няма да се случи, защото потребителите няма да плащат по-висока цена за торбичките. Ангелов отбеляза, че в супермаркетите, които и в момента продават големи найлонови чанти за многократна употреба, не би трябвало новата наредба да доведе до промяна в цените на големите торби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

1

преди 11 години

От цялата работа ,ще се облажи дупетата от герб е.димитров,герберите гласуваха вносителя или производителя,да не палщат тази ставка,само потребителя ще плаща таксата,така герб мисли за народа.

34

зо 38

преди 11 години

Искаш да каоеш наставката.И сричкоделението не е такова.Ами... про-дукт-ОВ /представка/ -ата /член/

33

Анонимен

преди 11 години

Представката е "ов" ,за представка "ув" в българския език не знам... Ама че неграмотници.Про-дук-т-ов

fallback