Снимка: Bulgaria ON AIR

Да влезеш в обувките на бежанец - това предизвикателство предприемат десетки младежи у нас, като извървяват пътя на търсещите по-добро бъдеще. Инициативата се случва на фона на Световния ден на бежанците, който отбелязваме на 20 юни.

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа в търсене на мир и повече възможности. България също е спирка за международния мигрантски поток. По данни на ООН през миналата година страната ни предоставя временна закрила на близо 70 хиляди украинци и хуманитарен статут на над 5 700 бежанци, основно от Сирия, Афганистан и Ирак.

И докато повече от половината българи нямат формирано мнение за мигрантите, то младежите от Дружеството за ООН в България искат да запознаят своите връстници с трудностите по пътя на бежанците.

"Ние сме страна, която се сблъсква с мигрантите и за нас е важно младите хора да разбират, и да имат солидарност, и да подкрепяме едни хора, които имат нужда от това. Играта започва с формирането на роли, след това семействата трябва да вземат решение дали да напуснат страната си. След това трябва да преминат през границата, имат среща с местната администрация, които ги карат да попълват формуляри на чужд език", сподели главният секретар на Дружество за ООН в България Розалина Недкова.

След симулацията участниците разказаха, че преживяното променя възприятиетото им за мигрантите. Италианката Маргерита е доброволец в организацията. Тя не открива особени разлики в отношението към бежанците в Италия и България.

"Има много стереотипи срещу бежанците, че крадат нашите работни места и просто създават проблеми. Не плащат такси, което не е вярно. Никой няма реална представа през какво минават тези хора, освен ако не преминеш през подобна игра и влезеш в техните обувки, а това е важно, за да имаме емпатия към останалите", коментира Маргерита.

Александър Янев е един от двамата младежки делегати, които представят България пред асамблеята на ООН в Ню Йорк. Той пряко се ангажира с подобряването на средата у нас, така че човешките права на мигрантите да са на първо място.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase