Снимка: Bulphoto
fallback

Одитът на Сметната палата за цените на лекарствата през периода 2008-2011 г. е констатирал увеличение на цените на някои лекарства с между 300 и 400 процента, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Въпреки че все още не се е запознала с подробности от доклада, Атанасова посочи, че това поскъпване е настъпило след прехвърлянето на плащането на лекарствата от министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса.

По думите на здравния министър в доклада се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, което е довело до повишаване на цените на лекарствата.

Одиторите са направили някои препоръки до Министерския съвет, до Министерство на здравеопазването и до НЗОК. В момента тече двуседмичният срок, в който министър Атанасова може да направи възражения върху доклада, или да го приеме.

Докладът ще бъде връчен на 12 души - всички министри на здравеопазването и управители на НЗОК в периода 2008-2011 година.

Припомняме, че преди дни за пореден път парламентът удължи работата на временната анкетна комисия, която проучва причините, довели до повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани с публични средства.

Комисията беше формирана през март по настояване на Коалиция за България и ДПС по повод на нереално високите цени на някои медикаменти, продавани в България по-скъпо, отколкото в съседни страни.

Експерти от анкетната комисия посочват, че причина за високите цени на лекарствата са липсата на промени в подзаконовата нормативна уредба. Очаква се тя да работи поне до 15 октомври.

Междувременно продължават да текат служебните проверки, извършвани от комисията по цени и реимбурсиране към здравното министерство. По последни данни към август приблизително 400 лекарства вече са с по-ниски цени в аптечната мрежа заради проверките на ведомството, които се извършват на база сравнение на цените на лекарствата у нас с тези в референтните за България държави.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Smurf

преди 11 години

Първата фирма на Бойко Борисов е с предмет на дейност внос износ търговия с лекарства и фармацевтични продукти , не е охранителна фирма. Така че понеже е от 20 години в бизнеса с лекарствата , не е случайно че от 3 години в България все за поевтиняване на лекарствата си говорим и те все по-скъпи стават. То е като със стандарта на живот при Герб все за по-добър стандарт си говорим и все по-бедни ставаме

48

Анонимен

преди 11 години

Това с цените на лекарствата е от повече от 15 години.Всички присъстващи в парламмента управници са се облажили.И краят не му се вижда!

47

pamet

преди 11 години

тези дето сега плюват да не би да са на 4години. та не си спомнят за какво говорехме преди. някой да ни е казвал преди бойко за тези одити,ревизии,афери. всичко се покриваше. сега поне има информация какво става в тази държава.никога преди хората незнаеха какво се случва в енергетика ,фармация,пътища,спорт. сега всичко е на масата и се говори открито.пъпката забогатяваше много преди бойко да стане премиер.

fallback