Общ преглед

Премиерът Бойко Борисов беше представен като "кулминацията" на днешните чествания на летище „София“, където официално беше даден стартът на втората въздушна обиколка на България. 

Тя е част от тридневно авиошоу, посветено на стогодишнината от първия български полет. 
 
„И сега към кулминацията на днешното честване. Уважаеми дами и господа, наша радост е да ви представим премиера на Република България Бойко Борисов – патрон на днешното честване”, патетично обяви водещата на мероприятието.  
 
И след като от патрон Борисов стана и върховата точка на събитието, премиерът с усмивка заяви, че тези думи прозвучали много силно. 
 
Министър-председателят даде началото на авиошоуто и пожела безаварийни полети и успехи. След това попита: „Кулминации други няма, нали?”. 
 
Публиката бе запленена от изпълненията на о.р. полковник Свилен Иванов, който демонстрира зашеметяващи въздушни акробатики. Полковникът има 9 хиляди часа нальот и уменията му на пилот бяха истинска атракция при старта.
 
Председателят на Инициативния комитет за честването на годишнината генерал-майор о.р. Иван Парапунов припомни, че първата въздушна обиколка се е състояла през 1926 г. със самолети българско производство. Точно копие именно на такава машина - ДАР-1, днес беше сред далите началото на въздушната обиколка, макар и само с движение по пистата, защото в момента не лети и са необходими средства. 
 
Собственик на репликата е пилотът Максим Христов, който днес се обърна към премиера за подкрепа. За популяризиране на достиженията на българската авиация Христов има идея с този самолет да се прелети до Израел,да се вземе вода от р. Йордан, с която българският патриарх да освети армейските знамена. 
 
По думите му премиерът одобрил идеята и казал да се напише писмо до транспортния министър.
 
Началото на днешната обиколка даде вертолет Ми-17 от българските ВВС, който прелетя над правителствения сектор на летището с националния трибагреник. 
 
В събота и неделя честванията продължават с международно авиошоу на летище "Лесново". Общият бюджет на обиколката и на въздушното шоу е около 50 000 лева, осигурени от спонсори - предимно авиационни фирми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase