Снимка: архив, Булфото

Представители на полицейските синдикати се срещнаха с ръководството на МВР, за да представят исканията си за увеличаване на заплатите и за подобряване на условията на труд.

След приключване на срещата стана ясно, че не е било постигнато разбирателство по нито една от шестте точки, които бяха поставени от синдикалната федерация преди дни в отворено писмо.

Става въпрос не само за 25% увеличение на заплатите на полицаите, а и за редица други искания, сред които обособяване на понятието "неприкосновеност на полицейските служители" и други законови промени. 

Валентин Попов от полицейския синдикат обаче доста остро реагира на думите на финансовия министър Симеон Дянков, който вчера беше категоричен, че е немислимо заплатите в МВР да бъдат увеличени с 25%.

Вицепремиерът изтъкна още, че служителите във ведомството ползвали и много допълнителни привилегии.

Още по темата

Според Попов Дянков е цитирал доста неточно някои неща, които се случват в системата на МВР.

„Искам да ви кажа коя е една от привилегиите - правото да бъдем погребани за сметка на МВР, това е също част от привилегията, но кой я иска. Малко цифри, понеже господин Дянков е вероятно човек на цифрите. За пет години от началото на 2007-а до края на 2011-а 449 служители на МВР са пострадали в резултат от неправомерни действия на граждани. Това е формулировката на министерството, моята формулировка е насилие срещу полицаи“, коментира Попов пред БНР. 

От полицейския синдикат заявяват, че няма да направят компромис със своите искания, тъй като чакат вече три години обещанията на МВР да бъдат изпълнени.

Ако от министерството не удовлетворят исканията на федерацията, тя ще започне протестни действия през
септември. Синдикалистите очакват на следващата среща да започнат да се очертават конкретни резултати.

Днес са били уточнени някои технически въпроси, свързани с преговорите. От страна на ръководството на МВР е било направено предложение въпросите да бъдат разгледани във формата "Съвет за социално партньорство".

Представителите на федерацията са заявили, че не възразяват проблемите да бъдат разглеждани във
всякакъв формат, но успоредно с хода на двустранните преговори, а не вместо тях.

Според заместник-министър Димитър Георгиев би било добре, независимо в кой формат, да участва и представител на Министерството на финансите.

Позицията на синдиката е, че не се възразява срещу участието на представител на МФ, но то би било безсмислено, ако ще се ограничава само в обясненията, че няма финансови средства за увеличаване на заплатите на служителите в МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase