Снимка: БТА

Министърът на финансите Симеон Дянков попари надеждите на служителите в МВР за увеличение на заплатите с 25%.

Вчера полицейският синдикат заплаши с протести, ако не постигнат консенсус при преговорите им с финансовото ведомство през септември.

Вицепремиерът посочи пред Нова телевизия, че на фона на високите средни работни заплати в Министерството на вътрешните работи подобно искане е неприемливо.

Средната работна заплата при сержантските длъжности е 1004 лв., което поставя служителите на второ място сред държавните ведомства.

Средната заплата в МВР била почти на нивото на Министерството на финансите, където по думите на Дянков „всички работещи са с висше образование".

Ако допуснем 25-процентното нарастване на заплатите, това ще означава, че 48 хиляди служители ще взимат средно по 1250 лв., пресметна финансистът.

„С това увеличение те ще задминат всички останали министерства по показател средна заплата. И ще станат второто най-богато министерство по заплати. Трябва ли МВР да получава вторите по големина заплати в държавата? Аз бих казал: "Определено не“, отсече Дянков.

Според него това е социално несправедливо, защото хората от бранша имат и редица други преференции, като изплащане на 20 работни заплати при пенсиониране например, което не се прилага нито в здравеопазването, нито в други държавни администрации.

"Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите", апелира Дянков и добави, че през есента му предстоят интересни разговори по темата.

Единствените регулации, които държавата би могла да въведе за стопиране на цените, са възможни само при някои храни, които са от жизнена необходимост за деца, пенсионери или социално слаби.

Това допуска финансовият министър Симеон Дянков, коментирайки възможните мерки за овладяване на масовото поскъпване при храните, след като в продължение на месец колегата му от земеделието Мирослав Найденов прокарваше антипазарни идеи за замразяване на цените.

Дянков даде за пример социалната политика на САЩ, където от години е поставен таван при цената на млякото, като мотивът е, че това е жизнено необходим продукт за децата. Според него този тип регулации биха могли да се приложат временно и в Българи, но това би трябвало да стане за точно определени храни.

По повод поскъпването при горивата финансовият министър призна, че на този етап кабинетът е безсилен, тъй като всякакви корекции в акцизите и останалите данъци трябва да се синхронизират с Европейския съюз, което при сегашната ситуация не може да стане по-рано от началото на следващата година.

Като припомни, че кабинетът представи официалното си предложение в Европейската комисия за евентуални корекции в акциза при горивата още през март тази година, Дянков поясни, че евентуалните данъчни промени се гласуват от всички 27 държави членки, без да е сигурно, че всички те ще бъдат съгласни с въвеждането на подобни преференции само от няколко държави.

За възможно намаление на акциза освен България настояват още 7-8 източноевропейски държави от ЕС, припомни финансистът. В тази връзка той обобщи, че шансът държавата да влияе точно сега върху поскъпването на горивата е минимален. Още повече, че лятното поскъпване е сезонно и през септември цените на горивата отново ще тръгнат надолу.

Дянков още веднъж обясни, че няма да има диференцирана ставка за ДДС, защото дори тя да се въведе само за лекарствата, това ще стане удобна ниша за измами, като изведнъж редица храни ще бъдат декларирани като лекарства, в резултат на което загубите за бюджета ще са огромни.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase